Kümme muutust köögis, mis aitavad kaalu langetada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Antud loos toodud nõuanded on koostatud Marlene Schwartzi poolt, kes töötab Yale'i ülikooli juures tegutsevad toitumise ja ülekaalulisuse keskuses. Schwartzi sõnul võtavad inimesed kaalus juurde, sest nad organiseerivad oma toitumist valesti. Järgnevad nõuanded peaksid selle probleemi lahendama.

Peida snäkid. Esimene nõuanne neile, kes tahavad kaalus alla võtta, on see, et kõik snäkid (küpsised, krõpsud jms) tuleks ära peita. Kui köögis on nähtaval kohal pidevalt pakk krõpse, siis suureneb võimalus, et sa pidevalt pistad kartulikrõpse põske, kirjutab Genius Beauty.

Puuviljad. Schwartz soovitab alati köögis hoida värskeid puu- ja juurvilju, mida saab süüa ilma küpsetamata. Regulaarne puuviljade söömine rikastab menüüd vajalike vitamiinidega.

Valmista ise tervislikud snäkid. Selleks, et toidukordade vahel midagi põske pista, soovitab Schwartz ise lõikuda puu- ja juurvilju ning panna need külmkapis kõige nähtavamale kohale.

Kalorite kontroll. Need, kes soovivad kaalu kaotada, peavad õppima kaloreid lugema. Schwartz soovitab oma tavapärase kaloririkka toidukorra mitmeks väikeseks portsjoniks jagada - söö üks portsjon korraga ja jäta ülejäänud hilisemaks/homseks. Sel viisil tunned rahuldust, et ei söönud korraga liiga palju ja ühtlasi oskad paremini toiduga arvestada.

Hoia külmkapp korras. Schwartz ütles, et see, kuhu teatud toiduained on külmkapis paigutatud, on väga tähtis. Tema soovitab hoida puu- ja juurviljad kõige nähtavamale kohale, samuti võiks nähtavale kohale panna kergemad ja kalorivaesemad toiduained. Ebatervislikud toiduained võiks lükata kapis tahapoole, et need pidevalt silma ei hakkaks.

Valmista tervislikke vahepalasid. Kui valmistad süüa, ent oled niivõrd näljane, et ei jaksa pearoa valmimist oodata, tee omale tervislikke snäkke. Võta väherasvast jogurtit, köögivilju, väherasvast juustu ja valmista omale kerge võileib.

Serveeri toitu taldrikutel. Kui perekond saab kokku, et koos süüa, ära tõsta lauale suuri vaagnaid toiduga, vaid serveeri igale inimesele roog taldrikul. On kindlaks tehtud, et sel viisil söövad inimesed vähem.

Osta kvaliteetseid köögitarvikuid. Schwartzi sõnul peaks köögis kindlasti olema ka kvaliteetsed tarvikud, mille abil süüa valmistada. Köögis peaks olema hea nuga, lõikelaud, koorimisnuga ehk tavapärased vahendid, mis söögitegemise kiiremaks muudavad. Kui sul on head köögitarvikud, siis on ka söögivalmistamine meeldivam protsess.

Lõpeta teatud toiduainete ostmine. Toitumiseksperdi sõnul on poodides mitmeid kõrge kalorisisaldusega toiduaineid, mille ostmine tuleks täielikult ära lõpetada, sest need ei anna inimese organismile midagi kasulikku. Sa ei pea muretsema, et sina või su perekond millestki ilma jääb, kui te teatud ebatervislikud asjad oma menüüst välja jätate. Näitena tõi Schwartz valmismagustoidud.

Söö köögis. Viimane nipp on see, et süüa võiks köögis. Teleri ees söömine soodustab ülesöömist, sest meie tähelepanu ei ole koondunud vaid meie ees olevale söögile. Köögis süües on lihtsam jälgida, kui palju on juba söödud ja kui palju veel järgi. Söömise ajal ei soovitata ka näiteks lugeda, sest see tõmbab tähelepanu toidult eemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles