Ilu-lounge: talvel kostita juukseid ja nahka õlidega

, jumestuskunstnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Talvisel ajal kui väljas paugub pakane on õige aeg hakata kasutama  naha ja juustehoolduses looduslikke taimeõlisid.

Naturaalsed õlid on talvises nahahoolduses suurepärased abivahendid nii sees- kui välispidiselt. Välispidiselt aitavad need niiskust naha sisse lukustada ja moodustavad nahapinnale õhukese kaitsva kihi. Seespidiselt on nahale väga kasulik võtta sisse vitamiini, mis on saadud külmpressitud nisuidu õlist. Tänu oma rikkalikule E-vitamiini sisaldusele on see vitamiin hea igasuguste nahaprobleemide puhul.

Looduslike taimeõlide kasutamise peamine eelis on see, et inimese nahk suudab omastada kõik taimeõlis sisalduvad ained. Looduslikes taimeõlides on rikkalikult ka selliseid bioloogiliselt aktiivseid aineid, mida organism ise ei suuda sünteesida.

Taimeõlid on näiteks ainuke F-vitamiini allikas, F-vitamiinil aga on oluline osa organismi erinevates füsioloogilistes ja biokeemilistes protsessides.

Palju on ka erinevaid müüte seoses õlide kasutamisega nahahoolduses. Näiteks arvavad paljud, et õlid sobivad ainult kuiva naha puhul ja rasuse naha puhul ei saa neid kasutada.

Tegelikult on nii, et  looduslikud taimeõlid tasakaalustavad rasunäärmete funktsioone, vähendades nende ületalitlust, ei takista soojuse juhtimist ega naha hingamist, seepärast  sobivad nad hästi ka rasusele nahale. Seega pole vaja karta, et taimeõlide kasutamine nahka veelgi rasusemaks muudab.

NAHALE

Taimeõlide valik on rikkalik ning millist neist rasusele nahatüübile valida, on siiski individuaalne. Mis ühele ei sobi, võib teisega hästi klappida. Näiteks jojoobiõli on suhteliselt universaalne, sobides oma koostise poolest nii kuivale kui rasusemale nahale. Antioksüdandina aeglustab see ka naha vananemist ja sobib nahapõletike, akne ja psoriaasi raviks. Rasuse naha raviks on palju kiidetud ka argaaniaõli.

Kuiva, tundliku ja ärrituva naha puhul sobib hästi imenduv mahedatoimeline mandliõli.

Kellel on plaanis soojamaareisile minna, sobib ideaalselt päikesepõletuste ennetamiseks ja üleüldse naha niisutamiseks kookoseõli. Teadmiseks kõigile, et paljudel taimeõlidel on teatud päikesekaitsefaktor, aga kookos- ja kariteõlil on see suurem.

Talvisel ajal muutub ka keha nahk kuivaks, eriti kui armastate kuuma duši all käia. Siis on hea kohe peale veeprotseduure kasutada näiteks roosiõli, mis on niisutav ja boonusena jätab nahale ka väga meeldiva aroomi.

Millised õlid siis nahahoolduses talvisel ajal kõige paremini sobivad?

Talvel sobivad siiski enam rasvasema koostisega õlid, nagu mandel, virsik, aprikoos, mis on kuiva nahka pehmendavad ja tugevdavad. Kuid siingi kehtib põhireegel, et kõik on individuaalne ja endale kõige sobivama õli leidmine eeldab mõnikord paari-kolme erineva toote äraproovimist. Lisada võiks sedagi, et teatud aja jooksul harjub organism õlis sisalduvate bioaktiivsete ainetega, mistõttu võib õli endine toime väheneda. Seetõttu oleks kasulik teatud aja tagant õlisid vahetada. Viimane puudutab õlisid üldisemas mõttes, mitte vaid talvepakasega heideldes.

Mul on hea meel, et tuntud Bulgaaria kosmeetiliste õlide tootja Ikarov tooted on nüüd ka Eestis saadaval ja nende valikust leiab igaüks enda nahatüübile sobiva õli.

JUUKSED

Talveperioodil on juustehoolduses õlid alati olnud tähtsal kohal, sest nad kaitsevad, toidavad ja hooldavad juukseid, moodustades juuksekarva ümber kaitsva kihi, mis kaitseb juukseid erinevate kekskonna kahjulike mõjude eest nii õues, juukseid föönitades kui ka  harjates.

Lisaks sellele, et juuksed vajavad igapäevases hoolduses šampooni, palsamit  ja  vahetevahel ravimaski, on kindlasti juuste maksimaalse heaolu nimel oluline kasutada juukseõli. Samuti annab juukseõli juustele kauni läike – muutes juuksed näiliselt tervemaks ja elujõulisemaks. Õlid aitavad peita ka katkiseid juukseotsi, samuti aitavad ennetada otste katkemist ja hargnemist. Lisa spetsiaalset juukseõli/seerumit  juukse pikkusele – sinna , kus juuksed on enam kahjustatud, kuivad ja rikutud.

Õli võib kanda nii niiskele kui ka kuivale juuksele. Peale pesemist on õli ideaalne selleks, et lisada juuksele kuumakaitset föönitamisel, et muuta juuste kammimine lihtsamaks ning vabaneda pusadest. Õli võib kasutada igapäevaselt ning tingimata ei ole alati vaja juukseid eelnevalt pesta. Kindlasti tuleb aga olla kogusega ettevaatlik, kui ei soovita saavutada tõeliselt õlist tulemust – siin kehtib ütlus, et vähem on rohkem.

Juukseõlisid on erinevatel sarjadel – mõned neist paksemad ja tihkemad. Teised kergemad. Õrnadele, kuivadele ja katkevatele juustele soovitan Sencience Renew Shine seerum-juukseõli. Kerge koostisega läiketugevdaja toidab ja kaitseb juukseid ning parandab nende loomulikku sära. Piisavalt kerge, et saab kasutada ka õhukeste juuste puhul. Renew läikeseerum tungib sügavale juustesse, kaitseb neid ja aitab vältida katkisi juukseotsi. Eemaldab juustest staatilise elektri ja «karvasuse» tunde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles