Neli peamist valet alkoholi kohta, mida ekslikult tõeks peetakse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi joomine
Alkoholi joomine Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituut toob veebilehel alkoinfo.ee välja peamised valed, mida alkoholi puhul ekslikult tõeks peetakse ning selgitab, kuidas asjad tegelikult on.

Alkohol päästab su muredest. Alkohol kipub võimendama seda meeleolu, milles inimene on enne jooma hakkamist. Nii võivad ahastus ja masendus juues hoopis hullemaks muutuda. Kui purjuspäi tundubki, et probleemid pole nii tõsised, näivad asjad kaineks saades sootuks hullemad, kui nad tegelikult on. Alkohol ei lahenda ainsatki probleemi. Joomise asemel on õigem leida mõni sõber või inimene, keda saab usaldada ja kellega saab rääkida. Alkohol tegelikult võimendab muresid: uuringud näitavad tugevat seost alkoholi ja enesetappude vahel.

Alkohol muudab su sõbralikuks. Mõtle ise – kes tahaks endale sõpra, kes ainult purjuspäi teiste vastu kena on? Usu, kainena on märksa lihtsam sõbralik olla. Paljud inimesed muutuvad juues hoopis agressiivseks ja kipuvad tüli norima.

Alkohol aitab sul lõõgastuda. Alkohol mõjub ajule nagu tuimasti: mida rohkem juua, seda rohkem aju välja lülitub. Paraku on nii, et need eluoskused, mis omandatakse kõige viimases järjekorras – näiteks kontroll oma käitumise üle –, kaovad juues kõige esimesena ja kõige esimesena omandatud oskused – näiteks hingamine – kõige viimasena. Alkoholi lõdvestav toime on petlik: taktitunne, viisakusreeglid ja eetilised normid jätavad inimese joomise käigus maha. Nii tehakse ja öeldakse purjuspäi sageli asju, mida hiljem kahetsetakse.

Alkohol teeb su tuju heaks. Oleks äärmiselt kurb, kui inimesed suudaksid end hästi tunda ja lõbutseda üksnes purjuspäi. Tegelikkuses ei tee alkohol kedagi õnnelikumaks, ilusamaks ega seksikamaks. Ka siis mitte, kui telereklaamid või filmid vastupidist väidavad. Tõsi, pärast mõnda jooki võib inimene end lõbusamalt tunda, kuid kaineks saades tuleb sageli hakata tegelema purjuspäi tehtud rumaluste silumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles