Parimad ja halvimad toidud, mida külmetushaiguse ajal süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Külmavärinad, köhimine, kurguvalu ja palavik on tüüpilised külmetushaiguse tunnused. Kuna niiskuse tase on talveperioodil madalam, saavad viirused hästi levima hakata. Selleks, et enesetunnet parandada, loe millised on parimad ja halvimad toidud, mida külmetushaiguse ajal süüa.

Toidud, mida soovitatakse külmetushaiguse ajal süüa:

Kanasupp on üks parimaid roogi külmetushaiguse raviks. Kuum supp aitab kehas olevat lima õhemaks muuta ja lõhkuda. Puljongis olevad süsivesikud annavad energiat ja kuum aur aitab hingamisteid vabastada. Antioksüdantide poolest rikkalikud juurviljad on põletikuvastase toimega, tänu millele on kanasupp ideaalne toit külmetushaiguse ajal, kirjutab healthmeup.com.

Banaanid vähendavad iiveldustunnet ja rahustavad kõhtu. Banaan stimuleerib lima teket kõhus, kaitstes kõhtu seeläbi hapete tekkimise eest, mis võivad iiveldustunnet tekitada.

Purustatud küüslauk sisaldab allitsiini, mis on looduslik antibiootikum ja see aitab stimuleerida immuunsussüsteemi. Oluline on aga meeles pidada, et suurte temperatuuride juures kaotab küüslauk oma kasulikkuse, seega on soovituslik tarbida toorest küüslauku või lisada küüslauk toidule alles lõpus ning seda võimalikult vähe kuumutada.

Tees on palju polüfenoole (põletikuvastase toimega antioksüdante), mis hoiavad limamembraani niiskena ja aitavad paremini hingata. Kuum tee takistab viiruste levikut, sest viirused levivad paremini madalama kehatemperatuuri juures. Tee kuum aur aitab leevendada ummistust hingamisteedes.

Toidud, mida soovitatakse külmetushaiguse ajal vältida:

Alkohoolsed joogid muudavad immuunsussüsteemi nõrgemaks ja viivad vedelikku kehast välja. See võib aga külmetushaigust hullemaks muuta ja tekitada suuremat ebamugavustunnet. Kui oled külma saanud, väldi alkohoolseid jooke ja joo palju vett, et kehas oleks piisavalt vedelikku.

Piimatooted suurendavad kehas lima tootmist, mis võib külmetushaigust hullemaks muuta. Kuigi piimatoodetel on inimestele erinev mõju, tasuks neid siiski pigem külmetuse ajal vältida.

Teatud magustatud joogid - näiteks apelsinimahl - peaks tervisele hästi mõjuma, sest need sisaldavad C-vitamiini. Kuid ära usu seda, sest neis jookides on palju suhkrut, mis muudavad valged verelibled nõrgemaks, mistõttu pole need võimelised haigustega võitlema. Kui tahad C-vitamiini, söö mõnd tsitrusvilja.

Töödeldud toidud võivad kehale palju liiga teha, kui võitled parajasti külmetushaigusega. Töödeldud ja küllastunud toidud mõjutavad immuunsussüsteemi tööd ja võivad pidurdada keha võimet haigustega rinda pista. Haige inimene vajab terveid toite ja töödeldud toidud sellesse kategooriasse kindlasti ei kuulu, sest neil puudub toiteväärtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles