Mida kujutab endast 13 päeva dieet?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

13 päeva dieet on erinevates tervisefoorumites saanud lausa tuhandeid kommentaare. Ilmselgelt on see üks populaarsematest dieetidest praegu Eestis. Füsioterapeut ja treener Heikki selgitab portaalis Kaalustalla.ee, miks selle dieedi järgimine on ohtlik ja pikaajalisi tulemusi ei too.

Dieet ise, nagu ka nimi ütleb, kestab 13 päeva. Lubadused selle aja jooksul alla võtta isegi kuni 10 kg mõjuvad tõesti ahvatlevalt.

Samuti lubatakse, et selle dieedi lõpetamisel võid pöörduda tagasi oma endiste toitumusharjumuste juurde ilma, et kaal uuesti tõusma hakkaks.

Menüü ise näeb välja selline:

1. ja 8. päev

Hommikusöök
1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut

Lõuna
2 kõvaks keedetud muna, keedetud spinat (lillkapsas), 1 tomat

Õhtusöök
50 g suitsusinki, 200 g maitsestamata jogurtit

2. ja 9. päev

Hommikusöök
1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut

Lõuna
1 naturaalkotlett, lehtsalat ja puuvili

Õhtusöök
50 g suitsusinki, 200 g maitsestamata jogurtit

3. ja 10. päev

Hommikusöök
1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut, 1 viil röstsaia

Lõuna
Keedetud spinat (lehtsalat), 1 tomat, puuvili

Õhtusöök
2 kõvaks keedetud muna, 50 g sinki, lehtsalat ja puuvili

4. ja 11. päev

Hommikusöök
1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut, 1 viil röstsaia

Lõunasöök
1 kõvaks keedetud muna, 1 riivporgand, 250 g kodujuustu

Õhtusöök
420 g puuviljakompotti (3-4 puuvilja segu), 1 banaan, 200 g maitsestamata jogurtit

5. ja 12. päev

Hommikusöök
1 suur riivporgand ja sidrun

Lõunasöök
300 g väherasvast kala, 1 sidrun ja väike võileib

Õhtusöök
1 naturaalkotlett, lehtsalat, spargelkapsas (lehtsalat)

6. ja 13. päev

Hommikusöök
1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut, 1 viil röstsaia

Lõunasöök
Keedetud kanapoeg (või 200 g kanafileed), lehtsalat sidruni ja õliga

Õhtusöök
2 kõvaks keedetud muna, 1 suur riivporgand

7. päev

Hommikusöök
1 tass kohvi või teed ilma suhkruta

Lõunasöök
Tükike väherasvast grill-lammast või kalkunit

Õhtusöök
Mitte midagi!!!

Dieet ise on üles ehitatud põhimõtteliselt ikkagi nälgimisele (see on reeglina enamike imedieetide aluseks), päevane kaloraaž on tõesti peaaegu olematu, praktiliselt puuduvad süsivesikud ning rasvad. Ütlen ausalt - seda menüüd vaadates tuleb mul kananahk ihule mõeldes nende tuhandete naiste kannatustele selle 13 päeva jooksul.

Olen korduvalt oma blogides rõhutanud asjaolu, et imedieete pole olemas. Kui see kõik oleks nii kiire ja lihtne, poleks enam ülekaalulisi inimesi.

Reaalses elus kehtib kaalulangetamise puhul reegel - mis ruttu läinud, see ka ruttu tuleb. Loomulikult, kõige kiirem viis alla võtta on mitte midagi süüa ning päev otsa teha trenni, kuid mida me teeme sellega oma kehale?

Dieedi ebatervislikkusele viitab ju ka üleskutse seda dieeti mitte üle ühe korra aastas läbida. See on umbes sama, kui ostan endale uue auto - müüa kiidab seda taevani, kuid lisab, et üle 50 km/h sellega igaks juhuks sõita pole mõtet.

Kui rääkida selle dieedi pikemaajalisest efektist, siis esiteks suudab keha väga edukalt kohaneda üha väheneva toiduhulgaga. Mida vähem sa talle toitu annad, seda vähem ta kulutab. Hetkeks küll kaal langeb, kuid pärast teatud tasemele jõudmist, olgugi, et toidukogused on imeväikesed, kaalunumber püsib. Lõpuks lööd sa sellele nälgimisele käega ja uuesti sööma hakates tulevad ka kilod kiiresti tagasi ja suure tõenäosusega ka natukene rohkem kui alustades.

Teiseks kaovad selliste kiirdieetidega lisaks rasvaprotsendi vähenemisele ka sinu lihased. Samas on ka lihased sinu kehas kui kaloripõletusahjud. Mida rohkem on sul lihaseid, seda rohkem võid sa süüa ilma, et kaal tõuseks.

Kui sa tahad, et su kaal langeks põhiliselt ainult rasva arvelt, ära kaota kindlasti üle 0,5 - 1 kg nädalas!

Samuti eeldab see dieet ilmselgelt päev otsa voodis vedelemist, trennist ja igapäevastest asjaajamistest ei tule selliste toidukogustega küll midagi välja.

Minu soovitus edukaks kaalulangetamiseks on ikkagi omandada üldteadmised tervislikust toitumisest, mitte nälgida ja teha trenni. Sellisel juhul pole sellised ekstreemsused vajalikud. Kaal langeb ilma selletagi, ehk küll mitte nii kiiresti, kuid stabiilselt, ja võid olla kindel, et see hea vorm säilib pikka aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles