Euroopasse võib tulema hakata GMO toitu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi oli kasvatamisluba ka ühel tärklise tootmiseks mõeldud kartulisordil.
ELi oli kasvatamisluba ka ühel tärklise tootmiseks mõeldud kartulisordil. Foto: SCANPIX

Toiduainetööstuse esindajad väljendasid Berliinis toimunud Grüne Wochel hirmu, et Ameerika ja ELi vabakaubandusleping võib tähendada seda, et üle Atlandi hakkab liikuma rohkem GMO toitu, hormoonide või klooriga töödeldud looma- ning kanaliha.

Kõige enam pelgavad väiketootjad, et Euroopa toiduohutuse standardid käivad alla ning ühtsed ja liberaalsemad kaubanduse reeglid panevad nad kõrvuti seisma Ameerika hiiglasliku toidutööstusega, kirjutab The Local.

«Kui ameeriklased saavad loa siin oma sealiha müüa, siis see ei ole meie jaoks lihtne,» kommenteeris Lääne-Saksamaal seafarmi pidav Kathrin Seeger Grüne Woche turundusmessil.

«Oleme väga kriitilised igasuguse GMO ja masstoodangu suhtes,» märkis ka orgaanilise piima tootja Heino Dwinger Põhja-Saksamaalt. Tema naine Sabina Schaller lisas, et tootjaid valdab praegu isegi suurem hirm kui tarbijaid.

EL ja USA on viimased aasta aega pidanud läbirääkimisi, et luua nn maailma suurim vabakaubanduspiirkond, mille abil suurendada majanduskasvu ja parandada tööhõivet mõlema poole jaoks.

Praegu kontrollib Euroopa Liit GMO toitu, mida on USAs kasvatatud, väga rangelt, kuna muretseb selle ökoloogilise mõju ning tervisele avalduva mõju pärast. Põllumehed kardavad, et nõuded loomade heaolule ja keskkonnaohutusele nõrgenevad ning kasutama hakatakse rohkem tööstuslikku sööta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles