Pealtnäha tervislikud toidud, mis salaja kaalu kergitavad

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurt.
Jogurt. Foto: SCANPIX

Ehkki dieediäri õitseb, kasvab ülekaaluliste arv mühinal. Tervisespetsialistid arvavad, et üheks põhjuseks on supermarketites müüdavad pealtnäha tervislikud palad, mis salaja kaalu kergitavad.

Toitumisteadlase Ravinder Lilly sõnul on toidupakenditel olevad paljulubavad sõnad nagu «dieeditoode», «naturaalne», «rasvavaba», «säilitusainetevaba» jm tarbijaid eksitavad, vahendab news.com.au.

Ravinder nimetas neli pealtnäha tervislikku toitu, mille puhul peaks valvsuse säilitama.

Salatikastmed

Salat tundub turvaline valik, kuid ei tasu unustada, et kastmed sisaldavad teinekord soovimatuid kaloreid. Näiteks sisaldab tervislikuna tunduv Caesari salat, mis on kaetud juustu, krutoonide ja kastmega, palju kaloreid ja rasva.

Kiirtoidukohtades võib Caesari salat sisaldada isegi rohkem soovimatuid kaloreid kui hamburger.

Muffinid

Croissant’i või sõõriku kõrval võib muffin näida isegi tervisliku valikuna, kuid reeglina pakuvad supermarketid ja pagariärid ülisuuri muffineid, mis sisaldavad 350-630 kilokalorit.

Muffinid võivad sisaldada isegi rohkem rasva ja kaloreid kui sõõrik ja cupcake. Näiteks on kliidega muffinis 500 kilokalorit ja 20 grammi rasva.

Magusaisu võib edukalt rahuldada ühe või kahe moorapeaga (ühes pallikeses 83 kilokalorit) koos mõne puuviljaga.

Köögiviljakrõpsud

Köögiviljakrõpsud on mõnusalt krõbedad ja soolased. Kuna neid valmistatakse väga tervislikest köögiviljadest, tunduvad nad kartulikrõpsudega võrreldes märksa kaalusõbralikumad. Muidugi on köögiviljakrõpsud rikkad mineraalide ja antioksüdantide poolest, kuid suure soola- ja rasvakoguse tõttu on need sama ebatervislikud kui tavalised kartulikrõpsud.

Soovitatav oleks köögiviljakrõpse ise valmistada, kasutades mõõdukas koguses soola ja tervislikku oliiviõli.

Külmutatud jogurt

Külmutatud jogurti müüjad on kolinud pea igasse suuremasse kaubanduskeskusesse, kaval turundus on jätnud kaalujälgijatele mulje, et seda võib süüa nii palju kui hing ihaldab, ilma süümepiinadeta.

Tegelikult aga sisaldavad paljud külmutatud jogurtid 30-35 kilokalorit 20 grammi kohta ehk suur ports puhast, ilma lisanditeta jogurtit võib sisaldada koguni 300 kilokalorit ja 76 grammi suhkrut.

Samahästi võiks juba süüa oma lemmikjäätist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles