Lihtne soovitus neile, kes tahavad tööpäeva jooksul midagi oma tervise heaks teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui su päevad on sellised, et sa istud tundide viisi laua taga, siis tee oma tervisele teene ja tõuse püsti! Teadlased tegid kindlaks, et päev läbi istumine peatab molekuli lipoproteiin lipaasi tootmist, ent see molekul on vajalik ainevahetuse stimuleerimiseks.

Eelnevad uuringud on näidanud, et päev läbi laua taga istumine soodustab ülekaalulisuse, depressiooni, diabeedi, südamehaiguste teket ja isegi enneaegset surma, kirjutab Glamour.

Värskes uuringus analüüsisid Kansas State'i ülikooli teadlased peaaegu 200 000 naise ja mehe (katsealused olid vanuses 45-106) elustiili. Selgus, et pidev istumine - isegi, kui katsealune tegi päevas 30-60 minutit trenni, kuid ülejäänud aja veetis istudes - tähendab seda, et kehas toimub vähe lihaste kokkutõmbumist. Ja see peatab lipoproteiin lipaasi tootmise.

Kuidas olukorda parandada? Teadlaste sõnul piisab sellest, kui tööpäeva jooksul võimalikult palju püsti tõusta ja ringi liikuda. Seda on keeruline teha neil, kelle töö eeldab pidevalt laua taga olemist, ent ka natukene liikumist tuleb kasuks.

Näiteks kui su mobiiltelefon heliseb, tõuse laua tagant püsti ja liigu kontoris ringi. Kui veeklaas on tühi, kõnni kööki, et seda täita, ära kasuta suuri veepudeleid. Joo rohkem vett, et peaksid tihemini tualetti kõndima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles