Pirgit Toomel: mees valitakse isa järgi

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sa oled kuulnud teooriat, et naised valivad enda kõrvale mehe, kes on välimuselt sarnane nende isale ja mehed valivad enda kõrvale naise, kes on välimuselt sarnane nende emale?

Abikaasa valik on teemavaldkond, mis on pälvinud tuhandete teadurite ja psühholoogide tähelepanu ning mille Google otsingumootorisse sisse trükkimine annab lausa sadu vastuseid. Seda tulemuste jada vaadates on hirmutav mõelda, kui palju aega on raisatud partneri valiku tagamaade uurimisele, analüüsimisele ja testimisele selleks, et tõdeda igivana fakti!

Inimesed valivad endale elukaaslase oma vanemate väljanägemise ja iseloomuomaduste järgi. Naised valivad enda kõrvale mehed, kes meenutavad nende isa ja mehed naised, kes meenutavad ema. Peenemalt öeldes on tegemist jäljendamisega, kus inimesed kasutavad lapsepõlves, vastassugupoolsest vanemast (naiste puhul isast, meeste puhul emast), loodud šablooni, tulevase abikaasa otsimisel. Kõlab segaselt?

Imikutena õpime tundma oma vanemate omadusi, et neid eristada kõikidest teistest. See on oluline õppetund, mis jätab jälje meie alateadvusesse ja mille järgi hakkame ka tulevikus omale partnereid valima. See salapärane kodeering mõjutab meie arvamust atraktiivsusest, empaatiavõimest, soojusest jne. Mõtle, kui mitu korda oled kedagi eemale lükates kasutanud väljendit «ta ei ole minu maitse», «ta ei ole minu stiili inimene» või «ta ei sobi mulle». Mille järgi sa inimesi lahterdad?

Teistpidi küsides: «Miks mõni mees, kes sinust tänaval mööda kõnnib, pälvib tähelepanu, samal ajal, kui teine võib jääda täiesti märkamatuks?» Ma ei räägi siinkohal moefanaatikutest, jõusaalijõmmidest ega koomilistest hipidest, kel nina peal vilkuv prill, vaid kõige lihtsamatest meestest, keda sa märkad. Kui sul õnnestuks temaga veel paar tundi ladusalt juttu rääkida, siis arvatavasti oleksid enam kui kindel teie sobivuses. Ühed nimetavad seda armastuseks esimesest silmapilgust, teised koheseks «klikiks».

Nii hirmutavalt kui see ka ei kõla, siis inimesed valivad endale kaaslased oma vastassoost vanema omaduste järgi. Kui su isal olid tumedad juuksed, siis suure tõenäosusega on enamustel sinu partneritest olnud ka tumedad juuksed. Kui su isal on heledad silmad, siis tõenäoliselt võidavad su südame ennekõike heledate silmadega meesterahvad. Kui su isal on suur nina, siis oskad ka sina endale suure ninaga partneri välja valida. Kõlab pealiskaudselt?

Et ennast veelgi rohkem üllatada, soovitan sul sahtli põhjast välja otsida oma isa nooruspõlve pilt ja kõrvutada see oma väljavalitutega. Hämmastav sarnasus! Ära muretse - ei ole patt tahta asendada oma positiivset lapsepõlvekogemust romantilise suhtega. See on kõigest meie alateadvus ja bioloogia, mille järgi oma lõplikke valikuid teeme. Nagu dr. Lynda Boothroyd ütles: «Sarnasused toetavad partnerite viljakust ja geneetilist sobivust!»

Siit ka vihje kõikidele nendele naisterahvastele, kes kahtlevad oma kaaslase siirastes kavatsustes. Sobra natukene tema minevikus ja uuri, millise väljanägemisega oli tema ema sinu vanuses. Kui sa näed endas ja oma ämmas pigem sarnasusi kui erinevusi, siis võid rõõmust käsi kokku lüüa, sest sinu näol on tegemist tema ema asendusega. Pööra pilk ka teie huultele ja lõualuule, on need sarnased? Kui sa avastasid, et su ämm oli nooruses hoopiski sinust erinevalt blond või brünett, siis on viimane aeg juuksurisse aeg broneerida ja värvivahetus korraldada. Naabri Maaliga sa vastasel korral sammu ei pea!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles