Huvitavaid fakte sperma kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas teadsid näiteks seda, et supilusikatäies spermas on umbes 20 kilokalorit? Või et sperma sees on lisaks kaloritele ka näiteks rasva ja kolesterooli? Loe edasi ja saad teada veel põnevaid fakte sperma kohta.

1. Spermas on suur kogus valke ja süsivesikuid, lisaks sellele on spermas ka rasva, tsinki ja kaltsiumi, kirjutab healthmeup.com. Sperma kogust on võimalik suurendada süües rohkem valgurikkaid toite.

2. Sellest ei räägita palju, kuid naised, kes «tarbivad» spermat kogevad vähem depressiooni. Lisaks on spermas koostisosi, mis tekitavad õnnetunde.

3. Seksist hoidumine võib suurendada eesnäärmevähi riski, aga kas teadsid, et sperma võib aidata ennetada rinnavähki? Veel üks hea põhjus, miks tasuks oma voodielu aktiivsemaks muuta.

4. Sperma sees on ühend nimega spermidiin, mis aeglustab vananemist. Spermidiin kaitseb rakke vigastuste eest.

5. Sperma maitse sõltub sellest, mida mees sööb ja milline on tema elustiil. Kui mehe elustiil on tervislik ja ta toitub näiteks värsketest juurviljadest, siis maitseb ka tema sperma paremini.

6. Naised, kes on sperma suhtes allergilised, võivad kogeda vagiina punetust ja paistetust. Ent ka meestel võib sperma esile kutsuda allergilise reaktsiooni, tekitades väsimust, palavikku või vesist nina.

7. Sperma on suuteline naise kehas 2-5 päeva elus olema olenevalt naise menstruaaltsüklist.

8. Selleks, et sperma oleks terve, tuleks veenduda, et temperatuur munandites oleks umbes seitse kraadi kehatemperatuurist madalam. Mehed peaksid vältima näiteks sülearvuti süles hoidmist ja kitsa aluspesu kandmist.

9. Meile on õpetatud, et spermatosoididel on ovaalne pea ja pikk saba. Tegelikult on kõik spermatosoidid erinevad, osadel võib olla kaks pead, mitu saba, pead on erineva suurusega ja saba võib olla katkine.

10. Reeglina väljub seemnepurske ajal mehe kehast umbes pool teelusikatäit spermat.

11. Ühes seemnepurskes on umbes 200 miljonit spermatosoidi. Kuigi kõik neist ei tea, mis suunas ujuda, üritavad mõned ikkagi ülespoole küündida, seega ei tasuks heita meelt, kui üritate rasedaks jääda.

12. Sperma tootmine kestab terve aasta vältel, kuid vanemaks saades võib sperma kvaliteet muutuda.

13. Kuigi ejakulatsiooni ajal väljub mehe kehast miljoneid spermatosoide, võtab nende tootmine aega kaks kuud. Keha toodab spermat küll terve aasta, kuid n-ö lõpp-produkti valmistamiseks on tarvis kahte kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles