Beebide puhastuslapid võivad põhjustada sügelust ja löövet

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebide puhastuslapid võivad tekitada ägeda lööbe.
Beebide puhastuslapid võivad tekitada ägeda lööbe. Foto: SCANPIX

Beebide niisked puhastuslapid võivad lastel tekitada sügelust ja ketendavat punast löövet, selgus hiljutisest USA uuringust.

Seni ei olnud veel keegi USAs teinud ühtegi uuringut, mis tõestaks seost allergiliste reaktsioonide ja beebide puhastuslappide vahel, märkisid teadlased ajakirjas Pediatrics avaldatud uurimuses, vahendab NBC News.

«Arvan, et allergilised reaktsioonid lappide kasutamise tõttu on rohkem levinud, kui inimesed arvata oskavad,» ütles uuringu kaasautor, USA Connecticuti osariigi ülikooli meditsiinikooli professor dr. Mary Wu Chang.

Changi sõnul on Connecticuti ülikooli tervisekeskusesse pöördunud kuus last, kellel on tekkinud salapärased lööbed. Ta tõi näiteks tüdruku, kellel ilmus äge punetav lööve suu ümber ja tuharatele. Talle määrati koheselt antibiootikumid ja steroidid. Pärast ravikuuri lööve taandus, kuid tuli varsti tagasi.

Kui Chang uuris lapse terviselugu, jõudis ta järeldusele, et tüdrukul võib olla allergiline reaktsioon just puhastuslappide tõttu. «Arvasin seda, sest lööve ilmnes näkku ja tuharatele,» lausus Chang. «Seega küsisin tüdruku emalt, mida ta lapse puhastamiseks kasutanud on.»

Ema olevat väitnud, et kasutas imikute puhastuslappe. Seejärel tuli professoril meelde, et oli hiljuti lugenud Belgia mehest, kellel oli tekkinud allergiline reaktsioon kemikaali methylisothiazolinone (MI) tõttu, mida sisaldavad ka imikute puhastuslapid ja paljud teised tooted.

Chang kontrollis, kas tüdrukul  võib olla allergilisi reaktsioone põhjustava kemikaali MI vastu allergia. Test oligi positiivne. Kui ema lõpetas puhastuslappide kasutamise, lööve taandus.

Järgmise 22 kuu jooksul ilmus UConn tervisekeskusesse samasuguse lööbega veel viis last, kellel see ka kohe taandus, kui puhastuslappide kasutamine lõpetati.

Chang nentis, et need on küll mugavad, eriti reisile kaasa võtmiseks, kuid soovitas siiski vähemalt kodus kasutada õrna puhastusvahendit ja vett.

Pittsburghi meditsiinikeskuse professor dr. Robin Gehris ütles, et on samuti näinud üha rohkem lapsi allergiliste reaktsioonidega, mida on tekitanud just niisked puhastuslapid. Ta pidas võimalikuks, et tootjad on tõstnud puhastuslappides kemikaali MI koguseid.

«Arvan, et see on väga oluline probleem,» ütles Gehris. «Samas on patsientidel raske mõista, kuidas hüpoallergeennsed asjad võivad selliseid probleeme tekitada.»

Samuti on ta mures, et kemikaali MI-d kasutatakse ka kodumajapidamis- ja meigitoodetes, ihupiimades ja šampoonides.

Gehrise sõnul oleks parim lahendus, kui vanemad väldiksid puhastuslappide kasutamist. «Kodus võib kasutada näiteks valgeid paberrätikuid. Tehke need kraani all märjaks ja hiljem visake ära,» soovitas ta. Vaata siit, kui hull lööve võib puhastuslappide kasutamisel tekkida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles