Seks parandab mälu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAs Marylandi ülikoolis tehtud uuring näitas, et seks parandab mälu ja muudab nutikamaks.

Uuringus olid katsealusteks keskeas rotid, kelle aju uuriti pärast kopuleerumist, edastab Daily Mail.

Uurimine näitas, et neil loomadel oli tekkinud suurel hulgal uusi ajurakke.

Teadlaste sõnul aitab regulaarne seksimine kaasa sellele, et aju töö paraneb. Samas aga hoiatati, et ajurakkude juurdekasv peatub, kui seksitakse vähem.

USAs tehti möödunud aastal veel teine uuring, mis näitas et seks aitab üle saada aju väsimusest. See kehtib vähemalt katsehiirte kohta.

Marylandi teadlaste kinnitusel tekkis rottidel pikaajalise mäluga seotud ajuosas hipokampuses palju uusi neuroneid. Nad lisasid, et toimus neurogenees, mis parandas rottide kognitiivseid funktsioone.

Kui aga rotid lõpetasid regulaarse kopuleerumise, siis tekkis ajus nii-öelda seisak ja uusi neuroneid ei tekkinud.

«Olemaks nutikas, ei pea siiski rohkem seksima. Tegelikkuses lükkavad kõrge intellektiga noored seksuaalelu algust edasi. Uute ajurakkude tekkest alati ei piisa,» selgitasid teadlased.

Psühholoog Tracey Shorsi sõnul peab intiimelu intensiivsus olema pidevalt suur, et uute ajurakkude teke kogu aeg jätkuks ja juba tekkinud rakud ellu jääks.

«Uusi neuroneid saab tekitada kehalise tegevuse, sportimise, Prozaci ja seksi abil. Samuti aitavad neid neuroneid hoida ajutööd nõudvad ülesanded. Kui aga tegeleda regulaarselt seksi ja ajugümnastikaga, siis on uute ajurakkude teke pidev ja üha rohkem uusi rakke jääb ellu,» selgitas Shors.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles