Milliseid küsimusi ei tohiks töövestlusel tööandjale esitada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast pikki tööotsinguid on sulle lõpuks helistatud ja kutsutud tööintervjuule! Jõuad õigeks ajaks kohale, oled viisakalt riides ja su vastused tööandja küsimustele olid veatud. Intervjuu hakkab lõppema ja tööandja uurib, kas sul oleks talle ka küsimusi.

Enne, kui oma suu avad ja mõne küsimuse esitad, mõtle, kas tegemist on õigustatud küsimusega. Järgnevalt on toodud mõned küsimused, mida tööintervjuul küsida ei tohiks, kirjutab Huff Post.

«Millega teie ettevõte tegeleb?»

Üks esimesi ja kõige tähtsamaid asju, mille pead endale selgeks tegema, on see, millega antud ettevõte tegeleb. Tööandja eeldab, et sa oled ennast eelnevalt kurssi viinud sellega, mis on nende firma eesmärk ja kes nende firmat juhib. Taolise küsimuse esitamine näitab, et sa pole viitsinud ise firma kohta midagi uurida ja selle alusel järeldab tööandja, et sa pole töökohast väga huvitatud.

«Millal ma puhkuse võin võtta?»

Sind pole veel ametlikult tööle võetud, aga sa uurid juba puhkuse kohta. See näitab, et su esimene mõte on, kuidas kõige kiiremini töölt eemale saada. Tööandjale võib jääda mulje, et sa ei plaani täielikult tööle pühenduda ja tema silmis muudab see sind nõrgaks kandidaadiks.

«Mitu tundi päevas ma töötama pean?»

Kui uurid tööandjalt töötundide ja nädalavahetusel töötamise kohta, siis see võib jätta mulje, et sa tahad võimalikult vähe tööd teha. Kui sa tahad tõepoolest teada, kui pikad on selles firmas tööpäevad, et saada ettekujutust, milliseks su elu võib seal töötades kujuneda, küsi pigem niimoodi: «Kui pikk on tavaline tööpäev antud ametikohal?»

«Kui kaua võib aega minna enne, kui ma ametikõrgendust saan?»

Taoline küsimus jätab mulje, et sa kandideerid antud kohale vaid selleks, et firmasiseselt kiiresti karjääriredelil kõrgemale ronida. See viitab, et sa pole sellest ametikohast väga huvitatud ja loodad, et saad kärmelt mõne parema koha. Kuigi on hea näidata, et sa oled ambitsioonikas, näitab see küsimus, et sa oled võimujanuline ja see pole omadus, mida tööandjad otsivad.

«Kas see töö on minu?»

Selle küsimusega surud tööandja nurka ja jätad endast kärsitu mulje. Kui tahad uurida, kuidas töövõtuprotsess käib, küsi pigem nii: «Kas te korraldate sellele ametikohale mitu intervjuud?» Kuigi, kui tööandja on sinust huvitatud, siis ta väljendab seda tavaliselt enne intervjuu lõppu.

Veel mõned küsimused, mida võiks vältida: «Kas ma võiksin näha puhketuba?», «Kui pikk on lõunapaus?», «Kas ma pean tegema narkotesti?», «Kas teie ettevõtte jälgib seda, millistel veebilehtedel töötajad käivad?», «Mitu hoiatust te enne vallandamist töötajale teete?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles