Terviseprobleemid, millest naised peaksid teadlikud olema

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseprobleemid on tõsine teema, mille puhul kõik inimesed peaksid ettevaatlikud olema. Probleemide ja sümptomite ignoreerimine võib viia kalli ravini või tervisliku seisundi halvenemiseni.

On oluline, et kõik külastaksid regulaarselt oma perearsti, veendumaks, et tervisega on kõik korras ja et probleemidele varakult jälile jõuda. Järgnevalt on välja toodud mõned terviseprobleemid, mis kipuvad naisi kimbutama ja mida ei tohiks tähelepanuta jätta, kirjutab Allwomenstalk.

Südamehaigused

Südamehaiguste teket soodustavad hormonaalsed muutused, mis toimuvad naise vanemaks saamisel, seega võib öelda, et mida lähemale jõuab naine menopausile, seda suurem on südamehaiguste risk. Lisaks mõjub südamele ka stress, nii et pingeline karjäär või pereelu võivad olla ohuallikaks. Lase arstil end regulaarselt läbi vaadata ja ära karda abi otsida, kui tundub, et midagi on korrast ära.

Probleemid vaimse tervisega

Naisi kimbutavad vaimse tervise probleemid rohkem kui mehi. Eriti levinud on naiste seas depressioon ja ärevus. See võib tulla geenidest, kuid oma osa on nende probleemide tekkimisel ka hormoonidel. Kui tunned masendust või kui ärevus on ebanormaalselt suur, otsi psühhiaatrilt või psühholoogilt abi. Depressioon ja ärevus võivad tekitada suitsiidimõtteid, seega on tähtis, et nende probleemidega tegeletakse.

Suguhaigused

Arvad, et sina ei läheks kunagi voodisse partneriga, kel on kahtlane minevik ja kes võib sulle mõne suguhaiguse «kinkida»? Tõsiasi on see, et suguhaigused tekitavad naistele rohkem komplikatsioone, seega oma seksuaaltervist ei tasuks kunagi kellegi teise kätesse usaldada. Praktiseeri turvalist seksi ja külasta korra aastas günekoloogi.

Rinnavähk

Rinnavähk on ilmselt üks hirmuäratavamaid diagnoose, mille naine võib saada. Kontrolli ise oma rindade tervist ja külasta aeg-ajalt ka arsti. Kui märkad, et rinnas on mõni tükk või midagi ebanormaalset, võta koheselt oma arstiga ühendust. Vähki on keeruline ravida, kui see juba levima on hakanud, seega ennetamine ja õigeaegne jälilejõudmine on äärmiselt olulised.

Kopsuvähk

Kopsuvähk on rinnavähi järel teine vähiliik, mis on naiste seas levinud. Kopsuvähki saab vältida suitsetamisest loobumise teel, kuid tasuks teada, et ka mittesuitsetajatel on diagnoositud kopsuvähki. Kui koged valu, sagedast köhimist või sul on raske hingata, konsulteeri oma arstiga.

Alzheimeri tõbi

Alzheimeri tõbi kimbutab küll pigem vanemas eas inimesi, kuid nooruses on võimalik nii mõndagi teha, et selle tekkeriski vähendada. Lisaks tasuks teada Alzheimeri tõve sümptomeid haiguse algusfaasides. Enam kui pooled Alzheimeri tõve juhtumid on seotud naistega. Tee trenni ja toitu tervislikult, et su aju funktsioneeriks normaalselt. Stimuleeri oma mõistust lugemise ja mõttemängudega.

Ülekaalulisus

Ükski naine ei taha oma kehakaalust rääkida, kuid kehakaal tuleks sellest hoolimata kontrolli all hoida. Ka ülekaalulisena on võimalik hea välja näha, kuid suurema kaalunumbri puhul tasuks teada, et suureneb ka teatud haiguste tekkerisk, seetõttu ei tohiks lasta kehakaalul kasvada. Veendu, et su menüüs oleks erinevad toiduained tasakaalus ja liiguta end, sel viisil on kehakaal kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles