Lugeja küsib: kas imetamise ajal võib juukseid värvida?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Minu tütar on kolmekuune ja toidan teda rinnaga. Tahaksin oma välimust värskendada ja pea vajab värvimist, kuid olen kahevahel. Olen kuulnud, et imetamise ajal võivad juuksevärvi kahjulikud ained jõuda rinnapiima kaudu lapseni ja nüüd ma ei teagi, kas tohiks juukseid värvida või mitte. On see ohutu või peaks praegu kasutama mingit spetsiaalset juuksevärvi, mis rinnapiima ei mõjuta?» küsib lugeja Naine24 rubriigis Küsi Nõu.

Vastab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Siret Läänelaid

Tänan huvitava küsimuse eest. Juuksevärvi mõju imikule seoses imetamisega ei ole minu teada piisavalt uuritud. Samas olen lugenud uurimistööd, kus uuriti juustevärvi mõju rasedusele. Selles töös soovitati kolmel esimesel raseduskuul juukseid mitte värvida, sest juuksevärve sisaldavad kemikaalid (näiteks ammoniaak) võivad loodet kahjustada. Samuti olen lugenud, et kui juukseid ise värvida, siis tuleb kindlasti kasutada kindaid, hoida juuksevärvi minimaalselt peas ja juuksed pärast korralikult ära pesta. Samuti soovitatakse kasutada looduslikke juuksevärve, värvida juukseid hästi ventileeritud ruumis.

Kuna üldjuhul kantakse värv juustele, siis kemikaalide imendumist vereringesse ei ole karta. Samas ei ole välistatud, et kui juuksevärv peanahale satub, võivad värvi sisaldavad kemikaalid peanaha kaudu vereringesse imenduda. Selle vältimiseks soovitatakse lasta juukseid värvida juuksuritel.

Tuginedes eelnevale, siis kui viia riskid miinimumini: kasutada looduslikku juuksevärvi ja lasta teha seda näiteks juuksurisalongis (hästi ventileeritud ruum, oskus värvi juustele kanda), on suhteliselt väike võimalus, et see rinnapiimaga toidetavale lapsele ohtlik oleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles