Hanson: toiduturismi huvitavad eelkõige gurmeerestoranid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pädaste mõisa restoran Alexander.
Pädaste mõisa restoran Alexander. Foto: Marina Puškar

Eesti 50 parima restorani konkursi eestvedaja Aivar Hansoni sõnul jõuab edetabelisse lisaks restoranidele muidki söögikohti seetõttu, et ühelt poolt on mujal maailmas restorani mõiste palju laiem kui meil, teisalt pole meil aga piisavalt palju peeneid restorane.


«Kui toiduturism küsib heade restoranide kohta, siis ta eeldab ennekõike fine dining’ut ja neid restorane ei ole üle Eesti kuigi palju,» tõdes Aivar Hanson.

Samas ütles Tallinnas esikoha pälvinud kohviku Moon omanik ja peakokk Roman Zaštšerinski, et äsja Soome toiduajakirjas ilmunud artikkel on toomas hulganisti toiduturiste ka tema söögikohta. Tõsi küll, peakokkade näol on siin tegemist endale just gurmeerestoranides nime teinud meestega.

Restoraniedetabelid ongi mõeldud peamiselt hea toidu huvilistele turistidele ning Eestis tänavu juba kolmandat aastat korraldatud konkursi eeskujuks on professionaalidele mõeldud tunnustatud ajakirja London Restaurant Magazine maailma 50 parima restorani edetabel. Viimast on koostatud juba 8 aastat.

Metoodikat on aga Hansoni sõnul tulnud Eesti oludele veidi kohandada. Kui mullu valiti Tallinna, Tartu, Pärnu, saarte ja muu Eesti parimaid ning koondati nad kõik kokku 50 parima edetabeliks, siis tänavu otsustati eraldi valida parimad fine dining restoranid.

Selle edetabeli parimaks osutus Pädaste mõisa restoran Alexander ning Hansoni sõnul tähendab see, et tegemist ongi Eesti parimatest parima restoraniga.

Küll on aga Tallinna ja Tartu parimate sekka jõudnud söögikohti, mis polegi ametlikult restoranid. «Mujal maailmas on mõiste restoran väga veniv,» põhjendas seda Hanson. Ning Tallinnas esikoha noppinud kohvik Mooni võib tema sõnul igal juhul restoraniks pidada. 

Üldiselt tõdes ta, et 50 parima restorani nimekiri on küll objektiivne, kuid kindlasti mitte ainutõde. «Nimekirjast jääb välja väga häid restorane, mille väljajäämist ei oskagi otseselt millegagi põhjendada - võib-olla ei ole ta aktuaalne, ei ole meelel, ei ole keelel, aga ta on väga hea restoran,» märkis Hanson.

Nii pälvis näiteks Tallinna rahvahääletusel esikoha vanalinnas asuva hotelli St. Petersbourg restoran Nevskij, mis ei jõudnud 50 ametlikult parima hulka. Kui hääletavad professionaalid, siis nad käivad valitud restoranides, selgitas Hanson. Hotellirestoranid ei pruugi neile seejuures atraktiivsed tunduda.

«Aga tegelikult, kui panna näiteks pingeritta meie Tallinna Vene restoranid, siis Tchaikovsky, mis ka üldarvestuses oli kolmas gurmeerestoranidest, on kindlasti number üks, aga Nevskij on sama kindel number kaks,» arvas ta.

Kokku on Eesti parimate edetabelis 22 Tallinna söögikohta, mille hulka jõudsid restoranide ja kohvik Mooni kõrval ka Kadriorus asuvad vinoteek Tigu ja kohvik-pood NOP. Tallinna esikümnest kuulub aga tervelt neli restorani Sparkling Groupi: La Bottega, Chedi, Museum ja Bocca.

Olevimäel asuvat peent moerestorani Bocca, mis ainsa Eesti restoranina on kuulunud ka maailma parimate nimistusse, ja Vene tänaval asuvat Itaalia restorani La Bottega ühendab lisaks omanikele veel ka peakokk, kelleks on Sardiiniast pärit Nicola Tanda.

Just oma kodukoha toite ta Boccast lihtsamas ja veidi kodukootud, ehtitaalialikult ruuduliste linadega La Bottegas pakubki ning ka kallimate roogade hinnad on siin umbes 100 krooni võrra soodsamad.

Sulevimäel Bocca kõrval asuv restoran Chedi kostitab aga sootuks modernse Hiina toiduga ning kalleima pearoa hind küündib siin sarnaselt Boccaga pea 400 kroonini. Vana-Viru tänaval Lounge ja restoran Museum püüab aga pakkuda  korraga erinevaid kaasaegseid maitseid - midagi Aasiast, midagi Itaaliast, midagi Prantsusmaalt.

Fine dining restoranide nimekirjast ühendab aga teisel ja kolmandal kohal olijaid - restorane Ö ja Tchaikovsky - midagi väga olulist ka Tallinna parima, kohvik Mooniga. Need on peakokad Roman Zaštšerinski ja Igor Andrejev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles