Terve inimene ei peaks laktoosivabu tooteid sööma

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laktoosivaba toit.
Laktoosivaba toit. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Piimatööstused on hakanud usinalt tootma piimasuhkru- ehk laktoosivabu tooteid. Valio teatas juba aasta tagasi, et kõik nende juustud on laktoosivabad, välja arvatud toor-, sulatatud ja suitsujuustud.

Tartu Ülikooli kliinikumi dieetarst Liidia Kiisk aga imestab laktoosivabade toodete menu üle.

«Eesti elanikkonna seas esineb keskmiselt 20-28 protsenti hüpolaktaasiat või laktoositalumatust. Sellise diagnoosi peab panema arst, kuid siiski paljud panevad endale diagnoosi ise,» nentis Kiisk.

Hüpolaktaasia ehk laktoositalumatus on ainevahetuslik häire, mille põhjuseks on piimasuhkrut lagundava ensüümi laktaasi puudulikkus. Laktoositalumatus on enamasti pärilikku laadi, kuid võib kaasneda ka mitmete soolehaigustega.

Hüpolaktaasia korral peab esinema laktoosi imendumishäire, mis väljendub seedehäirena: kõhulahtisus, valu, puhitus.

«Laktoosivaba piim ja laktoosivabad piimatooted sobivad ainult hüpolaktaasia või piimatalumatuse korral,» kinnitas Kiisk. Terve inimene ei peaks tema sõnul piimasuhkrut vältima, kuna seedekulglas elavad mikroobid kasutavad laktoosi oma elutegevuseks, kinnitas Kiisk. Piimhappebakterid lagundavad laktoosi piimhappeks. Laktoos soodustab ka mineraalainete imendumist, nagu kaltsium, fosfor.

Laktoositalumatuse korral võib süüa aga nii juustu, hapupiima, probiootikumidega jogurtit kui ka kohupiima.

Eesti Tsöliaakia Selts selgitab, et hapupiimatoodetes on osa laktoosist käärinud piimhappeks ja osa probiootilisi baktereid eritab laktaasi.

Need, kes ei talu ka eelmainitud piimatooteid võivad kannatada hoopis toiduallergia all ning võivad olla piimavalgu suhtes allergilised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles