Pinged vanematega: tugevda peresidemeid ja pane piirid paika

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhted sugulastega võivad muuta sinu abielu veelgi tugevamaks, kuid need võivad olla ka väga suurte pingete allikaks, kui vanemad sekkuvad oma soovidega teie pereellu. Siin on mõned nõuanded sulle ja su kaasale, et suhted teie vanematega ei muutuks liialt lämmatavaks.

  • Ära eelda, et vanemad ei suuda muutustega kohaneda. Nad võivad olla palju paindlikumad kui sa oskad ettegi kujutada. Tunnista, et nii sinu kui abikaasa vanematel on oma nägemus ja arvamus, kuidas midagi peaks tegema. Paljud vanemad on laste elus toimuvate muutuste vastu, sest neile tundub, et nõnda kritiseeritakse nende endi eluviisi, kirjutab Psychology Today.
  • Jää endale kindlaks, et elada oma elu nii, nagu sina seda õigeks pead, aga ära asu seda tehes kaitsepositsioonile, olles vanemate või ämma ja äia peale vihane. Samas on ka oluline, et emotsionaalne side nendega ei kaoks. Paljudele täiskasvanud lastele on piiride paika panek nii raske, et tahtmatult hakatakse oma vanemaid karistama ja tõrjuma. Proovi piiranguid kinnistades olla jätkuvalt soe ja sõbralik. Kui sul õnnestub nõnda oma rolli muuta, on kõigil teistel peres vabam võimalus muutuda.
  • Ütle oma vanematele selgelt ja otse välja, et see, kui sa elad oma elu enda põhimõtete järgi, ei tähenda, et sa ei tahaks neid oma ellu.
  • Mõnikord on abi sellest, kui kutsud oma vanemad ja sugulased enda juurde. Kui nad ei ole oma turvaliste koduseinte vahel, võib olla, et nad on uutele arvamustele ja teguviisidele avatumad kui muidu ning suudavad muutused positiivsemalt vastu võtta.
  • Ära eelda, et su vanemad oleksid täiuslikud. Kui oled nüüd isegi lapsevanem, siis oled aimu saanud, kui raske on lapsi kasvatada. Nad tegid kõik, mis nad suutsid. Ole leplikum.
  • Kui lähed oma vanematele või ämmale-äiale külla, siis suhtu neisse nii-öelda antropoloogilise lähenemisega – katsu mõista ja hinnata nende suhtlemismustrite ning ellujäämisstrateegia keerukust ja osavust. Küsi endalt, millised reeglid nende kogukonnas kehtivad? Millised on nende väärtused? Millised on traditsioonid? Kuidas jaotub võim? Mis toimib ja mis ei toimi? Suhtu sellesse kui õppekäiku ja jälgi neid kõrvalt. See teeb olukorra lõbusamaks ja on väga õpetlik.

Mõni pere on nii ohtlikult probleemne, et pole mingit mõtet nendega sidet hoida. Kui oled lapsepõlves kogenud väärkohtlemist, siis on igati mõistlik perega suhtlemisest hoiduda, keskendudes hoopis sõpruskonnale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles