Mida tasuks teada kondoomide kohta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naudingut pakkuval seksil on mitmeid tervislikke omadusi, kuid kaitsevahendita seks võib tervisele halvasti mõjuda. Siinkohal tulevadki mängu kondoomid, mis kaitsevad suguhaiguste ja soovimatu raseduse eest.

Üks asi, mida võiks kindlasti kondoomide kohta teada, on see, et kondoom peaks olema õiges suuruses. Vaata veel, milliseid kasulikke fakte tasuks kondoomidest teada, kirjutab healthmeup.com.

Suurus

Liiga väike kondoom tekitab ebamugavust ja liiga suur kondoom võib vahekorra käigus peeniselt maha libiseda. Kondoomi ostes jälgige kindlasti suuruseid. Vaata siit, kuidas kindlaks teha, kui suuri kondoome oleks tarvis.

Kujundus

Kondoome on erineva disainiga, kaitsevahendit ostes peaksid silmas pidama seda, et see oleks sinu ja partneri jaoks mugav. Vali sellise kujundusega kondoomid, mis lubavad naudingut suurendada teie mõlema jaoks.

Nauding

Kui partner tahab oraalseksi ja sa ei soovi seda ilma kaitsevahendita teha, soeta maitsestatud kondoomid, et teil mõlemal oleks mugav. Kui tahad partneri naudingut seksi ajal suurendada, eelista täppidega või triipudega kondoome, sest need pakuvad naistele suuremat mõnu.

Libesti

Kondoom peab olema libestiga kaetud, sest sel viisil on mehel seda lihtsam peale panna ja sinulgi mugavam. Libestiga kondoom võib isegi lihtsamaks muuta mehe jaoks orgasmi saamise. Samuti aitab libesti vähendada võimalust, et vahekord tekitab valu.

Pakendist eemaldamine

Selleks, et kondoom pakendist kätte saada, lükka see ühte äärde, et kondoomi mitte rikkuda. Kui kondoom on veel pakendis, siis katsu pakendit. Peaksid näppude vahel tundma õhumulle, kui neid pole, siis on kondoom tõenäoliselt rikutud.

Ava pakend alati rebides, ära kasuta hambaid, kääre ega muid teravaid vahendeid, sest need võivad kondoomi kahjustada.

Kondoomi peale panemine

Pigista kondoomi otsa, et sinna ei jääks õhku ja teise käega rulli kondoom peenise ümber. Kui kondoom on peale pandud, siis näed, et selle tipus pole üldse õhku. Tipp on mõeldud selleks, et püüda kinni sperma pärast orgasmi. Peenist vagiinasse sisestades hoia alguses kondoomist kinni, et see paigast ei nihkuks ega ära ei tuleks.

Pärast seksi

Pärast orgasmi saamist rulli kondoom peeniselt veel siis, kui peenis on kõva. Tee otsa sõlm, et seemnevedelik välja ei tilguks ja viska kasutatud kondoom prügikasti, ära viska seda tualetipotti, sest see võib torusid ummistada.

Kahe kondoomi kasutamine

Mõned inimesed arvavad, et turvalisem on kanda ühe kondoomi asemel kahte. See ei vasta tõele. Kuna kaht kondoomi kandes on hõõrdumine suurem, siis on oht, et üks kondoomidest võib katki minna.

Viga: kondoomi korduvkasutamine

Ühte kondoomi tohib kasutada vaid ühe korra, sest sperma võib sattuda ka kondoomi välisküljele ja vähendada selle tõhusust. Lisaks on see äärmiselt ebahügieeniline.

Viga: kondoomi tippu õhutasku jätmine

Õhk tuleb kondoomi tipust enne kondoomi peale panemist välja pigistada, sest vastasel juhul võib kondoom seemnepurske ajal katki minna.

Viga: kondoomide hoidmine vales kohas

Kondoome peaks hoidma kohas, mis on jahe ja kuiv, sest vales kohas hoitud kondoom on vähem efektiivne ja kuiv.

Viga: kondoomide säilivusaja ignoreerimine

Kondoomide säilivusaeg võib olla kuni 5 aastat. Alati tuleks jälgida, et kondoomi säilivusaeg poleks möödunud, vastasel juhul ei pruugi sina ja partner niivõrd kaitstud olla, kui arvate.

Pea meeles, et ka lateksi vastu on võimalik allergiline olla. Sel juhul tasuks uurida, millisest materjalist kondoome on veel saadaval või kaaluda teistsuguste kaitsevahendite kasutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles