Harjumused, mis võivad suurendada diabeedi riski

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru mõõtmine.
Veresuhkru mõõtmine. Foto: SCANPIX

Kõik teavad, et diabeet ehk suhkurtõbi on väga ohtlik haigus. Kuigi keegi ei taha, et tal suhkruhaigus diagnoositakse, on paljud meist süüdi selles, et meie igapäevased harjumused soodustavad diabeedi teket. Sageli me isegi ei märka, et meie harjumused võivad tervisele halvasti mõjuda.

Loe allpool toodud harjumusi ja küsi endalt, kas üks või teine neist iseloomustab ka sind. Kui jah, siis võid kindel olla, et suurendad halbade harjumustega diabeedi riski. Kõiki haiguseid pole võimalik õige toitumise ja treeningu abil vältida, kuid diabeedi puhul omavad need mõlemad tähtsat rolli, kirjutab GalTime.

Sinu ettekujutus treeningust on see, et sa haarad teleripuldi järgi

Kui sinu arvates on trenn see, et sa vajutad näpuga kanalitevahetuse nupule, siis suureneb kindlasti diabeedi risk. Istuva eluviisiga inimestel diagnoositakse suurema tõenäosusega diabeet kui aktiivse eluviisiga inimestel.

Jood palju limonaadi ja suhkrustatud jooke

Suhkru liigne tarbimine (koos geneetilise soodumusega) on üks suurimaid põhjuseid, miks inimestel kujuneb suhkruhaigus. Limonaadides ja magustatud jookides on suures koguses suhkrut, mida su organism ei vaja. Arvatakse, et magusad joogid ei mõju tervisele niivõrd halvasti kui maiustuste söömine. See on vale. Üks lihtsamaid mooduseid, kuidas suhkru tarbimist vähendada, on asendada magustatud joogid veega või mõne madala kalorisisaldusega joogiga.

Sa pole tükk aega oma jalgu näinud

Uuringud on näidanud, et 80-90 protsenti inimestest, kel diagnoositakse II tüübi diabeet, on ka kõvasti ülekaalulised. Kui sa oled ülekaaluline, siis tuleks su tervisele kasuks, kui hakkaksid paremini toituma ja trenni tegema enne, kui on liiga hilja.

Sõidad kogu aeg liftiga

Kas kasutad lifti ka selleks, et esimeselt korruselt teisele saada? Ära väldi sammude tegemist, sest pikas perspektiivis tuleb see sulle vaid kahjuks. Lisaks õigele toitumisele on väga oluline ka see, et sa liiguksid regulaarselt. Kasvõi 20 minutit liikumist päevas on piisav, et diabeedi riski vähendada.

Uksest sisenedes siseneb kõigepealt su kõht

Kas suurus on oluline? See küsimus on inimesi sajandeid piinanud. Kui jutt on diabeedist, siis on suurus kindlasti oluline. Keskkoht on just see «näidik», mida peaksid hoolikalt jälgima.

Sa pole ammu arstil käinud

Kui sa pole pikka aega regulaarses arstikontrollis käinud, siis sa ei saa kindel olla, et diabeet sind ei ohusta. Oluline on meeles pidada, et arsti külastamine ja temaga konsulteerimine on lihtne, diabeediga elamine aga mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles