Tõestatud: naised vajavad taastumiseks rohkem und kui mehed

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maga terviseks.
Maga terviseks. Foto: SCANPIX

Unevajadus tekitab sageli suhetes tülisid – kes peaks rohkem magada saama, kas naine või mees?

USA uurijad väidavad, et nemad teavad. Naise aju vajab taastumiseks rohkem und, sest naine peab päeva ajal keskenduma paljudele asjadele korraga, vahendab Daily Mail.

Duke’i ülikooli teadlased leidsid, et unepuuduse käes vaevlevad naised on suurema tõenäosusega depressioonis ja ärritunud. Meeste puhul aga unepuudus nii suurt mõju ei avalda. Varasemad uuringud on näidanud, et vähese une tagajärjel tõuseb südamehaiguste, vaimsete probleemide, insuldi ja põletike risk.

Uneekspert doktor Michael Breus usub, et liig vähene uni võib naistel põhjustada organismis nii tugeva põletikulise reaktsiooni, et nad ärkavadki tundes päris füüsilist valu.

Selle vastu ei aita muu, kui tuleb leida võimalus lõunauinakuteks. Need uinakud ei tohiks aga kesta kauem kui 90 minutit, vastasel juhul ei pruugi õhtul und tulla.

«Une üheks peamiseks eesmärgiks on lasta ajul puhata ja taastuda,» kommenteeris Loughborough ülikooli professor Jim Horne. «Une ajal ajukoor – osa ajust, mis vastutab mõtlemise, mälu, keele jms eest – puhkab tajudest ja taastub. Mida rohkem ajust päeva ajal pingutab, seda enam vajab see öösel taastumiseks aega. Seda rohkem pead magama.»

Horne’i selgitusel peavad naised kauem magama kui mehed, sest naised tegelevad rohkem ühel ajal mitme asjaga korraga. Seevastu mehed, kes tegelevad loovat mõtlemist nõudva tööga, vajavad samuti lisaund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles