Ilu-Lounge: Naise töö on särada!

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aastalõpu aeg on jõulurahust kaugel – kõigi naiste kraes on tohutu kohustustekoorem, nii et enda ilusaks tegemise peale mõelda tundub selle juures lausa liigne luksus. «Jumestusjuttude» autorid Reet Härmat ja Kristina Herodes ning raamatu aastalõpuloo täht Anu Saagim soovitavad hoopis teisest otsast pihta hakata – enne ilu ning küll pärast saab ka tööga valmis.

Anu Saagim: Jõuludeks valmistumine on tohutu stress, aga mina ei veeda tunde vaaritades.  Ennekõike leian aega enda jaoks, sest esmatähtis pole söök. Uskuge, ka külaliste jaoks on kõige tähtsam hoopis see, et kallis kutsuja ise säraks, ise ennast enda peol hästi tunneks!

Reet Härmat: Kui naine on endaga rahul, siis õnnestub tal ka kõik muu! Teed ennast kõigepealt ilusaks ja töö läheb kohe lennates.

Kristina Herodes: Ootused naistele on ebarealistlikult kõrged! Naine ei pea olema tank-tööhobune ja nägema sealjuures veel kaunis välja. Kui ei jaksa, anna endale armu, luba teistel ka teha.

Anu Saagim: Ja kui on plaan kokata, siis teeme koos! Kutsun külalised varem ja hakkame toimetama, lastele meeldib, kõigil on sundimatus atmosfääris lahe. Kohustuste jagamine ei tee kellelegi kahju ja pole mingit vajadust vaese perenaise kraesse kogu koormat veeretada. Sa võid kõik ju higipull otsa ees ära teha ja siis räntsatada lauda nagu närtsinud lilleke… aga sellest ei muutu mitte kellegi pidu toredamaks.

Snegurotška näitab head eeskuju

Reet Härmat: Eesti jõululoos ruulib vana ise, aga Slaavi kultuuris on seal ka kaunis naispeategelane tähtsal kohal. Snegurotška roll sobib Anule superhästi - meie meelest on ta justkui kohalik hea-tuju-saadik.

Kristina Herodes: Ning Snegurotška teeb aastalõpu kõige tähtsamat tööd – tegelebki ainult sellega, et on ilus ja rõõmus. See on palju olulisem, kui kohustustekoorma vedamine. Vastasel juhul oleks jõululooski taadi saatjaks hoopis kokatädi-koristajanna.

Anu Saagim: Ilu pole mingi tühine asi! See on ju väga laia tähendusega mõiste – välimus, kunst, sisemine soojus… Ilu ongi elu eliksiir!

Kristina Herodes: Teate, mis juhtub, kui naiselt võtta ära usk oma ilusse? See oleks nagu aku tagant ära võtmine, naise ilma jätmine tema jõuallikast! Ilu on tõuge, mis paneb liikuma terve heade asjade ahela: naine on endaga rahul, tema eneseusk tõuseb, tuju tõuseb, ta julgeb rohkem teha, saavutab rohkem, särab rohkem… Kõik võidavad sellest! Isegi see juhuslik koeraga jalutav papi, kellele see naine külmast ja pimedast ajast hoolimata kogemata naeratab.

Head tüdrukud peegli ees aega ei raiska

Kõik kolm on nõus, et paljusid naisi hoiab tagasi hirm end kaunistades tühine ja väheväärtuslik näida.  

Anu Saagim: Eestis ahistab osasid naisi lähimineviku taak – alles see oli, kui naisteajakirja kaanestaariks olid tööeesrindlased, rätik peas ja juuksed sorakil. Ilu ja moodi peeti nõukogude inimese jaoks moraalselt kahjulikuks, sest halle kujusid on kergem kamandada. Oma naiselikkuse tunnetamine on võimas jõud!

Reet Härmat: Ja olgem ausad - mehed ei vaata naisi, kes pole viitsinud minutitki peegli ees veeta. Nad tihti küll ei märkagi jumestust, aga nad märkavad seda enam naist! On silmakirjalik väita, et olen nii naturaalne, üldse endaga ei tegele ja ikkagi kaunis nagu lill.

Kristina: Meik on nagu raam, mille sees naine ise kunstiteoseks muutub.

Jumestusraamat – rõõmu pank

Reeda ja Kristina kirjutatud raamat «Jumestusjutud» on küll praktiline meigiõpik, kuid raamatu  idee on veel hoopis midagi muud.

Reet Härmat: Ennekõike on meie raamat põhjatu hea energia laegas! Siit saab teada väga palju isiklikku ja inspireerivat tuntud kaunitaride kohta – näiteks Elina Pähklimägi, Anne Veski, Getter Jaani, Merle Palmiste, Liis Lemsalu, Maile Grünberg, Beatrice….. Lugejad on tihti üllatunud, kui mitmekihiline ja sisutihe Jumestusjutud tegelikult on!

Kristina Herodes: Eesti naised on imekaunid ja supertublid! Aga tihti on nende ilu justkui magavas olekus ja seetõttu ka energiatase, elurõõmu tase hoopis madalam kui olla võiks. Me tahame ellu äratada selle sära, mis on kõikide naiste sees tegelikult olemas.

Reet Härmat: Ja ühe raamatuga meie töö alles algas! Oleme Eestile mitu tiiru peale teinud, et naistele jumestamisnippe ja oma ilu rõhutamist õpetada. Nüüd läheme veel praktilisemaks – mitte ainult ei näita ette, vaid õpetame meigitrikid igaühele reaalselt selgeks ka. Igal naisel võiks olla oskus oma välimus kauniks muuta – see annab tohutult enesekindlust juurde.

Anu Saagim: „Minu meelest on «Jumestusjutud» juba esteetilises mõttes nii stiilne ja ilus nagu sohvalaua aksessuaar. Iga mees võiks selle raamatu oma naisele kinkida! Väga tore on nende kaante vahel olla ja see raamat särava pauguga lõpetada.

Kogu rõõmu ja jaga laiali

Anu, Reet ja Kristina leiavad, et oma sära ja sellest saadava hea energiaga ei tasu aga iseennast imetlema jääda, see oleks väärt kraami raiskamine.  

Reet Härmat: Ma olen võib-olla idealist, aga ilu muudab maailma! Oleme „Jumestusjuttude“ tiimiga võtnud oma südameasjaks inspireerida ja julgustada Tallinna Laste Turvakeskuse lapsi. Oleme neile korraldanud terve rea üritusi, suure lõpupeo, aitasime koolilõpetajad Baltika ja Eesti disainerite toel riidesse, mitmed ilufirmad on kingitustega kaasa tulnud...

Kristina Herodes: Vahest inimesed mõtlevad, et väike heategu on kui piisk meres, pole mõtet seda ette võttagi. Meie nii ei arva. Tihti on vaja vaid pisut hoolimist – ja raskustes inimese elu võtab positiivse pöörde.

Anu Saagim: Kalleim kingitus on aeg! Inimestel ei ole vaja asju, vaid julgustust ja toetust. Miks mitte mõelda näiteks nii, et kui ostad endale teatripileti, kingid elamuse ka mõnele turvakodu lapsele? Ei ole üldse keerukas leida viise kuidas teistele rõõmu teha.

Reet Härmat: Iluga saab muuta maailma paremaks, aga me ei arva ka, et ainult meigi peale panekust midagi juhtuks – tegusid on vaja! Kõige tähtsam on mõelda teistest hästi – see annab teisele inimesele motivatsiooni oma head poolt kasvatada. Ning naljaga pooleks – ega kurje mõtteid ei kannata ju mõelda kah, see teeb koledaks!

Loo sünnile aitasid kaasa:

Eesti andekad moeloojad: 

Ketlin Bachmann - vaata SIIT!

Piret Ilves - vaata SIIT!

Kirill Safonov - vaata SIIT!

Kristina Viirpalu - vaata SIIT!

Inspireeriv sisustus - vaata SIIT!

Vaata lisaks SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles