17 asja, mida võiks teada üksikvanemaks olemise kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui seisad silmitsi faktiga, et pead last üksinda kasvatama, siis see mõte on esialgu kindlasti hirmutav. Aga mida rohkem sa tead üksikvanemaks olemise kohta, seda paremini saad sa üksinda lapse kasvatamisega hakkama.

Kõige paremad nõuanded tulevad loomulikult emadelt ja isadelt, kes peavad üksinda lastega hakkama saama. Huff Post uuriski oma lugejatelt, mida nad teistele üksikvanematele oskaksid soovitada. Siin on nende vastused:

  1. Mõnes mõttes on üksinda isegi lihtsam last kasvatada. Sa ei pea jagama tähelepanu lapse ja abikaasa vahel, seega saad täielikult lapsele pühenduda.
  2. On täiesti normaalne vajadusel küsida ja saada abi. Ära karda seda.
  3. Üksikvanemaks olemine on kahtlemata raske, kuid liigselt ei tasuks muretseda – lõpuks kukub kõik kenasti välja.
  4. Puhkused on rasked. Kui olete suvel rannas või lõbustuspargis ja teid ümbritsevad õnnelikud perekonnad, siis tunned kurbust hoolimata sellest, kui lõbus sul parajasti on. See hetk läheb küll üle, kuid keegi ei hoiata sind taoliste momentide eest.
  5. See on nagu sünnitus: seda pole võimalik sõnadesse panna, sa lihtsalt võtad kätte ja teed seda.
  6. Äärmiselt raske, väsitav ja emotsionaalselt kurnav on seda kõike üksi teha. Vahel juhtub, et emotsioonid saavad sinust võitu ja sa puhked nutma, sest sa ei suuda kahes kohas korraga olla ega superlapsevanemat mängida.
  7. Raske on leida ettekäändeid, miks teine lapsevanem ühele või teisele üritusele ei tule.
  8. Olla üksikema ja selgitada pojale, kuidas tema keha muutub? See on tõeliselt raske!
  9. Jah, see on raske. Jah, see on väsitav. Jah, sa puhked ilmselt mitmel korral nutma. Aga tead mis? See on parem, kui olla õnnetus või ebaterves suhtes – sa ei taha ju, et su laps sellises keskkonnas kasvaks. Iga päevaga muutub see lihtsamaks ja peagi saab «üksikvanemaks olemisest» lihtsalt «vanemaks olemine».
  10. Mitte keegi ei hoiata sind ette, et see on väsitav, nii emotsionaalselt kui füüsiliselt.
  11. Tasakaalu leidmine võtab aega, kuid seda on siiski võimalik teha. Tea, milliste pisiasjade pärast ei tasu muretseda ja tegutse tõhusamalt. Haara ohjad enda kätte ja otsi vajadusel abi. Leia iseenda jaoks sobiv tasakaal.
  12. Sa saad sellega paremini hakkama, kui sa oskad arvata. Peagi taipad, et see polegi nii halb olukord ja et lapsega on kõik korras.
  13. Mitte keegi ei oska ette ennustada seda, kuidas mõjub vanemate lahutus lastele.
  14. Sa pead teadma, et kogu vastutus langeb sinu õlgadele.
  15. Keegi ei hoiata emasid, et poisse on raske õigesti pissima õpetada!
  16. Paljud inimesed räägivad sulle, kui raske on last üksi kasvatada, kuid mitte keegi ei ütle seda, kui imeline on kogu oma tähelepanu vaid lapsele kinkida.
  17. Kõige lihtsam nõuanne oleks vast see, et kõike pole võimalik ideaalselt teha. Kui sellega leppida, siis ei tundugi asjad nii rasked.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles