Hommikune rutiin, mis garanteerib hea päeva

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna oli kehv päev. Olid pinges, stressis ja mossis. Tahad, et homme oleks parem? Kas tahad kogu päeva paremas tujus olla?

See on väga lihtne: hommikul vara, enne päevatoimingutega alustamist, tee 20 minutit hommikuvõimlemist, kirjutab businessinsider.com.

Küllap sa juba tead, et trenn teeb energilisemaks. Georgia Ülikooli uurijad leidsid, et varem istuva eluviisiga täiskasvanud, kes tegid kuue nädala jooksul kolm korda nädalas 20 minutit mõõdukalt aeroobset trenni, said sellest palju jõudu juurde ja nende kurnatus vähenes. Vahet pole, mis kell sa seda teed – tee trenni ja tunned end paremini. Ka viieminutilisel mõõdukal võimlemisel võib olla tujutõstev efekt.

Vermonti ülikooli teadlased avastasid, et mõõduka intensiivsusega aeroobne treening (keskmine südame löögisagedus peaks olema umbes 112 lööki minutis) tõstis katses osalejate tuju kuni 12 tunniks pärast treeningut.

«Mõõduka intensiivsusega aeroobne treening parandab kohe tuju ja see mõju võib kesta kuni 12 tundi,» ütles doktor Jeremy Sibold. «Oluline on teada, et isegi vähene füüsiline pingutus võib vähendada igapäevast stressi, mis rikub tuju.»

See mõjub lisaks ajule hästi. Trenni tehes tekib uusi ajurakke ja need uued rakud on ka regulaarse treeningu korral efektiivsemad. Gretchen Reynoldsi sõnul on trennist mõtlemise toetamiseks rohkem kasu kui mõtlemine ise.

Seega, kui tahad kindlustada, et päev läheks hästi ja sul oleks mõnus tuju, tee hommikul 20 minutit mõõduka koormusega aeroobset trenni. Muidugi võiksid seda teha ka õhtul pärast tööd, kuid milleks head enesetunnet raisku lasta?

Ära unusta, et piisab kõigest 20st minutist. Enamikule meist tähendab mõõdukas treening seda, et südamelöögid minutis jäävad 100 kuni 120 vahele (oleneb vanusest, treenituse tasemest, tervisest jne).

Südamelöögisageduse kontrollimine on lihtne. Treeni umbes viis minutit ja kontrolli oma pulssi. Kui sul pole pulsikella, saad kasutada nutitelefoni abi. Alati on võimalus teha ka «rääkimise testi». Näiteks teed koos sõbraga trenni ja sa ei suuda midagi öelda, sest hakkad kohe õhku ahmima – see tähendab, et ilmselt pingutad liiga kõvasti.

Hommikune treening ei tohiks olla liialt kurnav ja väsitav. Hea tuju saamiseks ei pea end hingetuks ajama. Selleks tuleb kõigest ärgata ja rõõmsalt liikuda. Ära võta hommikust võimlemist tüütu kohustusena vaid kosutava äratusena – see on nagu kohv, aga palju efektiivsem ja kauakestvam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles