Kasvuhormoonid teevad ilusaks ja nooreks?

, Iluguru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eestlastele seostub kasvuhormoon eelkõige kahe sündmusega. Esiteks pani just selle aine tarvitamise kahtlus punkti ühe armastatuma sportlase karjäärile. Teiseks saime hiljuti osa Eesti Maaülikooli ja Tartu Ülikooli teadlaste rõõmusõnumist, et sündinud on  kaua oodatud transgeenne kloonvasikas, kelle piimas peaks tulevikus olema märkimisväärne hulk inimese kasvuhormooni, kirjutab Iluguru.

Mis on kasvuhormoon?

Kasvuhormoon (hGH) on inimkehas toodetud valgupõhine peptiidhormoon, mille ülesanne on reguleerida kehapikkust, lihaste ja organite kasvu. Kasvuhormoon reguleerib ka rasvade ja valkude ainevahetust. Kasvuhormooni talletavad ja eritavad somatotroopsed rakud ajuripatsi eessagaras. Ravimina kasutatakse seda kasvuhäiretega laste puhul ning aidsihaigetel, et vältida kiiret kaalukaotust.

1981. aastal suudeti seda hormooni esmakordselt toota sünteetilisel kujul. Samas veel 10-20 aastat tagasi saadi seda laibamaterjalist, aga nüüdseks on see keelatud erinevate nakkusriskide tõttu. Piiratud kättesaadavus ja väikesed tootmismahud on muutnud hormooni väga kallihinnaliseks.

Inimeste pikkust ja lihaskasvu reguleeriv hormoon sattus sportlaste huviorbiiti 1970ndatel aastatel. Põhjuseks on kasvuhormooni võime lühendada taastumisperioodi ja kiirendada vigastustest taastumist. Täpsemalt, kasvuhormoon soodustab valgusünteesi, mis omakorda aitab arendada lihaseid, hoogustab rasvade lõhustamist, mõjutab süsivesikute ainevahetust. Samuti aitab see kaasa mineraalide ladestumisele luudesse ja immuunsüsteemi tugevdamisele.

1989. aastal lisas Rahvusvaheline Olümpiakomitee kasvuhormooni keelatud ainete nimistusse, sest see parandab selgelt sportlase sooritusvõimet.

Milline on aga kasvuhormooni seos kosmeetiktoodetega?

On avalik saladus, et paljude Hollywoodi A-klaasi staaride jaoks on kasvuhormoonide teraapia sama vajalik ja igapäevane nagu hommikune kohv. On lausa väidetud, et kui üle viiekümnene filmitäht saab julgelt demonstreerida oma toonuses keha, siis võib kindel olla, et ta süstib kasvuhormooni.

Vanuse lisandudes kasvuhormooni tootmine väheneb keskmiselt 14 protsenti kümne eluaasta kohta ja väga lihtne on siit järeldada, et puuduliku kasvuhormooni lisamine aitab püsida kauem noor. Veel enam,  paljud uuringud on tõestanud, et kasvuhormooni teraapia abil on võimalik:

●     suurendada naha tihedust ja elastsust;

●     lühendada taastumisaega pärast traumat ja operatsiooni;

●     tugevdada immuunsussüsteemi ja organismi vastupanuvõimet;

●     vähendada kortse ja fotovananemise ilminguid;

●     vähendada keharasva;

●     suurendada lihasmassi;

●     suurendada luude tihedust;

●     parandada kolesterooli näite veres, vähendades LDL (halba) kolesterooli ja suurendades HDL (head) kolesterooli;

●     suurendada koormustaluvust;

●     lühendada taastumise aega pärast treeningut (südame funktsiooni paranemine);

●     stimuleerida neerude vereringet;

●     parandada meeleolu ja

●     suurendada  üldist energia taset.

Kui sageli püüavad staarid ja staarikesed eitada igasuguse kõrvalise jõu sekkumist nende väljanägemisesse, siis kasvuhormooni kasutamist on tunnistanud nii Mary J. Blige, Timbaland, 50 Cent jt –  tõsi, Blige hiljem eitas seda väidet.

Omamoodi kuulsaks tegi kasvuhormooni Sylvester Stallone. Nimelt avastasid Austraalia tolliametnikud tema pagasi hulgast suure hulga arvatavat nooruseeliksiiri. Stallone ise ütles hiljem ajakirjanikele, et kõik, kes peavad kasvuhormooni võrdseks steroididega, on lihtsalt rumalad. Nii mõju kui ka kõrvalmõjud on üsna erinevad.

Ameerika telenäitleja Suzanne Somers aga kiitis oma raamatus «Vanusetu» («Ageless») kasvuhormooni võitluses menopausi ebameeldivuste vastu. See raamat tõusis pea kohe peale ilmumist New York Timesi bestsellerite tippu.

Kasvuhormooni vajalikkust ehk siis luba seda teraapiat läbida määrab arst vereanalüüsi tulemuste järgi. Samas Hollywoodi juhtivates vananemisvastasele ravile spetsialiseerunud kliinikutes on võimalik retsept saada ka nähtavate näidustuste korral  –  väsimus, nõrkus jne.

Mõnikord ühendatakse kasvuhormooni teraapia meessuguhormooni testosterooni teraapiaga, mida mõnikord kasutatakse ka n-ö vananemisvastase ravina. Sellel teraapial on aga omad miinused ning samuti on siin olemas seos anaboolsete steroididega, sest viimased on loodud testosterooni järgi. Paljud ravialused mehed on kurtnud ka, et testosterooni manustamine muudab neid liiga alfaisaseks. Teiste sõnadega: muudab mehe kiiresti ägestuvaks ja võitlus- ning vaidlushimuliseks. Samas kasvuhormooni teraapia üksinda hoiab head meeleolu ja parandab ka enesetunnet.

Igal medalil on ka teine külg

Vananemisvastasel teraapial võivad olla ka ebameeldivad kõrvalmõjud. Näiteks võib kasvuhormooni liigtarvitamine tuua kaasa näo ja jäsemete ebaloomuliku suurenemise, mida nimetatakse akromegaaliaks; siseelundite (nt maksa) suurenemise; liigeste kahjustused; suhkruhaiguse arenemise; vererõhu tõusu ja kõrgvererõhutõve tekke.

Kuigi seos kasvajate tekkega on veel tõestamata, on siiski ohumärgiks see, et kasvuhormoon aktiveerib organismis biokeemilisi signaale, mis paljusid kasvajarakke kasvama õhutavad. Kindel seos on leitud maksavähiga. Lisaks maksaprobleemidele võib kasvuhormooni liig esile kutsuda ka neeruhaigusi ja organpuudulikkust.

Loomkatsed on näidanud, et liigne kasvuhormooni tase organismis hoopis lühendab eluiga. Samuti rõhutavad teadlased, et paljudes uuringutes, mis tõestavad kasvuhormooni positiivseid omadusi, on katsealusteks olnud inimesed, kelle organismis on tõsine kasvuhormooni puudus.

Kasvuhormooni taset on võimalik ka ise suurendada

Kõige esmalt peaks inimene tagama endale korraliku une ja füüsilise koormuse. Sügava une faasis ja kehalise pingutuse ajal tõuseb kasvuhormooni tase veres tunduvalt. Just nende kahe puudumine elustiilis mõjutab esmalt kasvuhormoonide taset organismis. Samuti on soovitav jälgida toitumist ning täpsemalt antioksüdantide osa toidus.

Kuigi kasvuhormooni teraapiat määravad arstid rõhutavad, et õige tulemuse tagab ainult  süstimise kaudu organismi viidud hormoon, on turul juba olemas imeseerumid, mille toime seisneb tootjafirma väitel selles, et kasvuhormoon aitab taastada naharakke. Lihtsamalt tähendab see seda, et pidurdab kortsude teket ja vananemist. Imetoote jumaldajate sekka kuuluvad näiteks Jennifer Lopez, Helen Mirren ja Leonardo DiCaprio.

Kui see nooruseeliksiiriks ristitud hormoon jõuab laialdasemalt kosmeetikatoodetesse, siis võib juhtuda, et muretsema ei pea mitte selle kahjulike mõjude pärast, vaid hoopis mõju puudumise üle. Nimelt mõjub märge kasvuhormooni sisalduse kohta pakendil vägagi meelitavalt, kuid kuna tegu on ikkagi kalli ainega, siis kas hormooni sisaldus tootes on ikka piisav, et see mingit efekti omaks?

Teiseks pole teadlased siiani leidnud mingit põhimõtteliselt muud meetodit peale süstimise, et kasvuhormooni manustada. Seega, kõik kreemid ja seerumid jne on hetkel veel ootamas teaduse arenemist. On ka võimalus, et mõjutada kuidagi kasvuhormooni retseptoreid ja saada sama efekt kui hormooni manustamisel, kuid kreemiga seda vaevalt teha õnnestub.

Õnneks on kõige suurem  jõud usul endal  ning  jääb üle ainult oodata uusi imetooteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles