Imelihtne viis, kuidas trenniks motivatsiooni leida ja rohkem kaloreid põletada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõnikord on äraütlemata raske sundida end trenni tegema. Eriti varmalt vabandatakse end talvisel ajal välja sellega, et õues on külm ja pime. Tegelikult ei ole ju treenimine sugugi nii raske, kui oled kord end maast lahti saanud ja pärast pingutust on enesetunne eriti hea.

Tuleb välja, et selle võikese tõuke, mis ei lase trenni vahele jätta, võib saada sellest, kui kõigest spordiriided selga panna, vahendab Daily Mail.

Northwesterni ülikooli teadlased leidsid, et pelgalt treeningvarustuse selga ajamine tähendab, et hakkad trenni tegema õige suhtumisega ja seetõttu on ka trenn efektiivsem. Nimelt toimuvad lihtsustatult öeldes psüühikas teatud muutused, kui treeninguks pannakse selga selleks ettenähtud rõivad.

Uuringu autorid Hajo Adam ja Adam Galinsky kirjeldasid oma raportis, et katsealustele anti selga kas suvalised rõivad või laborikitlid ning seejärel paluti neil teha keskendumisega seotud ülesandeid. Igapäevaseid riideid kandvad osalejad said oma ülesannetega märksa kehvemini hakkama kui need, kellele anti selga kitlid.

Edasised eksperimendid näitasid samuti, et inimeste võimekus ülesannete täitmisel oli parem siis, kui neile anti selleks ajaks selga spetsiaalne riietus.

«See tuleneb sümboolsest tähendusest, mida seostatakse konkreetse riietusega,» selgitas Hajo Adam, kelle sõnul kehtivad uuringu tulemused ka treenimise ja spordiriietuse puhul.

Psühholoog ja personaaltreener Susan Rudnicki lisas, et riietus aitab tõepoolest motivatsiooni hoida. «Mõeldakse sellele, et teised peavad sind aktiivseks naiseks, kui kannad trenniriideid. Järelikult oled selles väga hea,» kommenteeris ta seda, kuidas riietus suhtumist mõjutab. «Ma näen seda trennis käivate naiste pealt ja tunnen seda isegi.»

Rudnicki sõnul ei tähenda see aga seda, et peaks kohe poodi uhkete treeningrõivaste järele jooksma, sest see oleks mõttetult kulukas, kui sul pole välja töötatud regulaarset treeningkava. Esialgu tasub trenni teha tavalistes dressides ning kui oled kindlaks teinud, milline on sinu lemmiktreeningstiil, siis võib mõelda spetsiaalsete rõivaste ostule.

Samas ei soovita treener endale ilusaid asju keelata siis, kui oled praegu ülekaaluline. «Ma olen näinud kliente, kes ei tihka omale ilusaid treeningrõivaid osta seepärast, et nad tahaksid seda teha alles siis, kui soovkaal juba käes,» sõnas ta. «Ära oota. Sul on õigus end juba varem hästi tunda. Eriti siis, kui see aitab sul kaalu langetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles