Arvustus: naiselikult intrigeeriv lugu kartulitest ja apelsinidest

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes on kartul ja kes apelsin? Psühholoog Vivian (Elisabet Reinsalu, vasakul) ja südamesõbranna Brita (Kaisa Selde).
Kes on kartul ja kes apelsin? Psühholoog Vivian (Elisabet Reinsalu, vasakul) ja südamesõbranna Brita (Kaisa Selde). Foto: TV 3

Sel nädalal TV 3 eetrisse jõudnud uus telesari «Kartulid ja apelsinid» üllatas kõigepealt oma pealkirjaga, sest naiste võrdlemine aedviljadega pole just tavaline võte tähelepanu köitmiseks.

Eriti intrigeeriv oli sarja peategelase küsimus saate tutvustamisel: «Meid, naisi, on kahesuguseid – on kartulid ja on apelsinid. Kumb oled sina?» Pole kahtlustki, et alati särav Elisabet Reinsalu kuulub apelsinide hulka, aga mida pidid mõtlema kõik ülejäänud? Kas selline küsimuse püstitus on üldse õige? Ja kas kartulist võib saada apelsin ja vastupidi? Pealegi on kartul eestlaste põhitoidusena igati väärt ja hinnatud köögivili, mida ei peaks võrdlema hoolitsemata ja salkus, iseenda kaotanud inimesega, olgu ta siis naine või mees.

Viviani tee suurt edu tõotavasse erapraksisesse kulgeb läbi selle sama kartulijutu, mille ta pohmellis peaga saalitäiele naistele ette kannab. Nõnda saab tema häbist ja kaotusest võidulootus. Tegelikus elus vist siiski nii ei juhtu, et professionaalne psühholoog või mistahes teist elukutset esindav spetsialist enne olulist esinemist nina täis tõmbab, siis hommikul kergelt peale võtab ja auditooriumi ette tõttab. Ega see erapraksisega alustaminegi nii lihtsalt käi.

Millegipärast arvatakse tihti, et psühholoogid on ise väiksema või suurema kiiksuga ja omadega sassis inimesed. Nii on selleski loos kasutatud klišeed, et Vivian on üksik, lastetu ja parasjagu segaduses naine, kel «kell juba tiksub». Elus õnneks nii ei ole ja enamik psühholooge-pereterapeute on täiesti tavalised, oma eluga rahul pereinimesed.

TV 3 lubab oma tutvustuses «emotsionaalseid, avameelseid ning haaravalt rabavaid lugusid, millest õrnem sugu ka parimate sõbrannade seltskonnas võimalusel pigem vaikib». Neist salajastest, elulistest ja delikaatsetest lugudest on naised valmis südant puistama vaid psühholoog Vivianile, kes nüüd «Kartulite ja apelsinide» peategelasena need ka laia publiku ette toob.

Oletame, et need on tõesti elus aset leidnud lood ja mitte seriaali jaoks kusagil kabinetis välja mõeldud. Sel juhul kerkib aga küsimus, kui eetiline on selline kõige suuremate saladuste avalikustamine. Isegi siis, kui nimed on asendatud, võib keegi naistest iseennast ära tunda ja kaotada nii igasuguse usalduse psühholoogide vastu.

«Kinnitan, et see on sari, mis võib meeldida või mitte, kuid vaatavad seda ometi kõik, sest armastuse ja suhetega seotud teemad ei jäta külmaks kedagi,» märkis sarja produtsent Toomas Kirss.

Tal on õigus ka selles, et ennast Kanal 2 väga populaarses sarjas «Pilvede all» inimeste südametesse mänginud Elisabet Reinsalu toob rahva telerite ette – oligi oodata, et tema eriline sarm mõnes uues «seebikas» kasutust leiab.

Lisaks Elisabet Reinsalule mängivad sarjas mitmed teised armastatud näitlejad, kellest huvitavamad tundusid esmamulje põhjal Lauri Liiv ja Egon Nuter, kes esinevad veidi teistsuguses rollis, kui neid seni nägema harjunud.

Loo autor on psühholoogi haridusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles