Lugeja küsib: kuidas leevendada halba enesetunnet enne «päevi»?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Sooviksin teada, et kas on mingisuguseid mooduseid, kuidas parandada enesetunnet enne menstruatsiooni? Nädal enne «päevi» tunnen end juba väga halvasti, suureneb söögiisu ja väärtusetuse tunne, nagu poleks elus millelgi mõtet. Kokku kestab selline tunne pea 15 päeva kuus. Kohe, kui päevad läbi, käiks peas nagu klõps ja kõik on jälle parem. Ehk on mingeid vitamiine, mida süües on võimalik seda halba tunnet ennetada? Ma tunnen, et see segab juba oluliselt minu elu. Kas seda võib mõjutada ka vaskspiraal?» küsib lugeja Naine24.ee Küsi nõu rubriigis.

Vastab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Marge Mahla

Teie murekirjast saan aru, et tajute enne menstruatsiooni mõningast elukvaliteedi langust, mis väljendub meeleolu languses, söögiisu suurenemises ja üldiselt halvas enesetundes. Tegemist võib olla premenstruaalse sündroomiga (PMS), mis võib esineda viljakas eas naistel menstruatsioonitsükli teisel poolel, sümptomid kaovad, kui algab menstruatsioon. Tüüpilised kaebused on kõhu tursumine, rindade hellus, rindade suurenemine, tursed, ärrituvus, masendus, kaalutõus, peavalu jt.

Vaske sisaldav emakasisene vahend seda seisundit otseselt ei mõjuta. PMS-i kujunemisel on mitmeid erinevaid faktoreid, näiteks on seda seostatud östrogeenide suhtelise liigproduktsiooniga, B6-vitamiini vaevusega jne.
Leevendust võivad tuua kuningakepiõli sisaldavate looduslike vahendite kasutamine, näiteks Vitakur (B-grupi vitamiinid+ kuningakepi õli+ koeensüüm Q10 jt). Paralleelselt on asjakohane korrigeerida oma toitumis- ja liikumisharjumusi.

Kui sümptoomid esinevad ainult enne menstruatsioone ja leevenduvad menstruatsiooni alates, häirivad igapäevast elu ning on esinenud eelnenud kuuest tsüklist vähemalt neljas, on asjakohane pöörduda oma naistearsti konsultatsioonile.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles