Suusatreener Vahur Teppan: ehitage oma vormi järk-järgult!

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Teppan
Vahur Teppan Foto: Rainer Rannala

Suusatreener Vahur Teppan innustab spordisõpru maratonihooajaks varakult valmistuma.

«Enne tõelise talve tulekut kulub üks jõutreeningu tsükkel marjaks ära. Kõige olulisem on trenni valikul olla leidlik, sest suusatada hetkel veel ei saa ning jääle jooksma või rattaga sõitma minna pole mõistlik,» soovitab Teppan treeninguid pigem sisetingimustes.

«Tagasihoidlikuma treeningpagasiga inimene võiks esialgu piirduda jõuharjutustega, kus raskuseks on vaid iseenda keharaskus. Rauakolakaid pole mõtet sikutama minna. Kolm või neli korda nädalas tuleks end treeninguks välja ajada või leida üles võimlemismatt ning teha oma harjutused ära kas või televiisori ees.»

Võimlemiskavade jaoks saab Teppani sõnul inspiratsiooni internetist. «Youtube kubiseb üldkehalistest harjutustest ning väga head õppevideod leiab ka terviserajad.ee veebilehelt. Seal on isegi mõned suusaspetsiifilised asjad, millega tasuks tutvuda,» soovitab mees ja toonitab, et suusatajatele sobivad sisuliselt kõik erinevad üldfüüsilised harjutused, sest antud spordiala juures on töösse haaratud kogu keha.

Eraldi rõhutab suusataja ujumise kasulikkust. «Vastupidavuse ja kopsumahu arendamiseks on ujumine väga hea ning see ei koorma liigeseid. Treeningu pikkus võiks basseinis olla umbes üks tund.»

Spordiklubide treeningsaalides tasub üle vaadata erinevate trenažööride võimalused. «Ma tean, et osades kohtades on olemas spetsiaalselt suusatajatele mõeldud jõumasinad, millel saab imiteerida paaristõukeid. Kel vähegi võimalust, siis tasub proovida, kuid esialgu pigem ikka väiksema koormuse juures ja mitte rohkem kui pool tundi järjest,» annab just mõõdukas sportimine parima tulemuse. Ka harjutused tavalisel jooksulindil saab Teppani sõnul põnevamaks muuta. «Reguleerige lindi tõusunurk umbes 10 või 15 protsendi peale ja kõndige sellel rõhutatud sammuga. Kõndige viis ja sörkige kümme minutit ning minge taas üle sammule. Treening saab kindlasti vaheldusrikkam.»

Esimesi suusasamme saab hetkel teha vaid Tehvandil. «Kesise ettevalmistusega inimese jaoks on see rada hetkel füüsiliselt võrdlemisi raske, kuna seal on väga palju tõuse. Rõhutan, et esimest korda lumele minnes tasuks olla pigem tagasihoidlik, sest see on organismile väga koormav. Treeningu intensiivsusega tasub väga ettevaatlik olla, pigem jalutage ning andke kehale aega kohanemiseks. Liiga innukalt esimesi suusasamme tehes võite saada n-ö jõulutäheks ehk olla küll hooaja alguseks väga heas vormis, kuid maratonideks on jaks juba otsas. Ehitage oma vormi järk-järgult!» soovib Vahur Teppan suusasõpradele jõudu ja edu ees ootavatel maratonidel.

Estoloppeti sarja kuulub ka maailma suuruselt neljas suusaõit 43. Tartu Maraton, mis toimub traditsiooniliselt veebruari keskel – 16. veebruaril. Seejuures on käesoleval nädalal kõigil, kes veel maratonile registreerunud pole, õige aeg end Tartu Maratonile kirja panna, sest kuni 13. detsembrini saab stardikoha soodsaima hinnaga.

Etapid Estoloppet 2014 sarjas:

18.01.2014, 30. Viru Maraton

02.02.2014, 17. Tamsalu-Neeruti Maraton

08.02.2014, 16. Alutaguse Maraton

16.02.2014, 43. Tartu Maraton

02.03.2014, 17. Tallinna Suusamaraton

08.03.2014, 42. Haanja Maraton

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles