Talvine stiilispikker meestele: moesuund on nord...

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Louis Vuitton
Louis Vuitton Foto: SIPA / SCANPIX

Moekompass näitab põhja poole, seda nii stiili kui ka praktilise meele puhul. Võta eeskujuks Skandinaavia lihtne disain või leia inspiratsiooni lumiste metsade ränduritest. Aastalõpuballide klassikas täiendab barokset luksust põhjamaine rahu ja vaoshoitus, kirjutab Hooaeg.

Modernne maadeavastaja

Soe ja praktiline pool talvemoest on põnev ja muinasjutuline. Metsamotiivid ja põhjala loomad, tartan, folk, paksud villad ja kudumid. Üllatavalt palju näeb traditsioonilise tumeda kõrval ka lumeväljade heledust ja kõikvõimalikke rahulikke, rustikaalseid toone. Oluline on öötaevast inspireeritud siniste palett. Teemat täiendavad toekad saapad, mis lubavad südamerahus läbi lumehangede astuda.

Mantel – mehe parim sõber

Kui teemaks põhjamaa talv, on peategelaseks mõistagi mantel. Just nimelt väärikad, villased pikad mantlid on need, millele moemaailm oodi laulab. Ühe- või kaherealised, suurte revääride või luksulike kraedega rätsepakunsti meistriteosed on inspireeritud militaarteemadest või heast Inglise klassikast ja sobivad kanda nii ülikonna kui ka teksastega. Kui plaanid sügisel teha panuse vaid ühele tähtsale moeasjale, siis olgu see mantel!

Kootud komfort

Vardameistreid on tänavu küll terve armee ametis olnud, sest moekudumite saak on erakordselt rikkalik! Kui armastad ürgsust, tee panus rustikaalsele kudumile – paksud palmikud ja jämedad lõngad on nii stiilsed kui ka soojad. Kuid moes on ka märksa šikimaid kardigane, mis passivad pintsakut asendama, ja lausa kootud jakke. Ohtralt näeb mustreid ja motiive põhjamaade folgist ja peentest kirjadest kuni pilkupüüdvate kujutisteni, mis on hõivanud kampsunil keskse koha. Ning ärge unustage salli, peakatet, suuri käpikuid ja miks mitte ka vana head villasokki, mis võib uhkelt saapasäärest välja vaadata. „Kootud kallistus” on ilmselt parim vihje naispäkapikkudele.

Õhtumoe maiuspalad

Talvepakast ja rahu tasakaalustavad hästi kuumad ja kirevad peod. Samet ei lahku meestemoest vist iial – luksuslikud pintsakud vallutavad üha uusi toone ja toovad kandjale naiste imetlevaid pilke. Ekstravagantsed mustrid, läikega pinnad, nahkdetailid ja karuskraed – kes ütles, et meestemood peab olema ettevaatlik ja vaoshoitud? Pintsakute valik on küll suur, kuid soosingus on sügavamalt avatud lõiked, ühest-kahest nööbist on hõlmade sulgemiseks küllalt. Lihtsamal üritusel muuda ülikond põnevamaks teist värvi vestiga. Lips vali kontrastne, kuid hästi töötab ka hele heledal või tume tumedal, kikilips mõjub aga kui uljas stiiliseisukoht.

Kunstipärane kihilisus

Värviplokiteema on endiselt kuum, aga miks mitte haarata ideid kogu moodsa kunsti varasalvest? Mitu materjali sõbralikult kõrvuti samas tootes teeb päevasärgi, püksipaari või ülerõiva märksa põnevamaks. Või näita oma tugevat karakterit avangardselt värvikas kihilises tervikus. Julgemate päralt on uljad värvikärgatused otse-värvikarbist-pärit jõulises toonis, mis talveöös toovad eriti kopsakad stiilipunktid.

Terav triip ja raju ruut

Materjalid on ellu ärganud! Ehk teisisõnu, triibud-ruudud on sel talvel kontrastsed ja harjumuspärasest hoopis edevamad. Kui sul on vastandlikud soovid − otsid midagi klassikalist, samas pilkupüüdvat; midagi eriti trendikuuma, samas sellist, mis liiga ruttu moest ei läheks, siis tundub võimatu, kuid just triibu-ruuduline graafiline elegants on see, mis kõik need soovid ühe hoobiga täita suudab.

Valge mässaja

Olgugi valge kõige loomulikum toon talves, mõjub see meestemoes suure ekstravagantsusena. Aga miks ka mitte? Vähemasti üks säravvalge särk, sinna juurde heledalt helklev lips ja lumekarva kudum on miinimumprogramm, millega iga põhjamaa mees võiks talvel oma mustad mõtted eemale tõrjuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles