Talvine stiilispikker naistele: kui lumevärv...

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christophe Josse looming
Christophe Josse looming Foto: AFP / Scanpix

Kirju suvi, kuldne sügis ja hele talv – tänavune aasta moekaardil on pärit justkui kõige ilusamatest unistustest. Aastalõpp ei tule sel korral närvilise glamuurimöllu ja litrisaluudiga, vaid sõidab pehmes pastelses gammas läbi sahiseva lume, kirjutab Kristina Herodes ajakirjas Hooaeg.

Lumeinglid

Kes oleks julgenud oodata, et talvemood rõõmustab meid inglite armeega? Talvevalge on vaimustav nii luksuslikel mantlitel, pehmetel kudumitel kui ka õhtukleitidel. Ära karda, et valget kandes meenutab figuur otsekohe lopsakat lumememme − kui läigetega ei liialda, mõjub tulemus pigem kergelt nagu udusulg. Pitsid, pärlid ja kivikesed kõlavad samuti inglitega imeliselt kokku.

Jäised pastellid

Pastelsed toonid talves on nüüdisaja märk − harjumuspärane hooajalisus on moepildist kadumas. Suvi sulab kokku talvega ja vastupidi, stiil, disain ja isikupära on kõik, mis loeb. Heledad toonid on imelised avaratel mantlitel ja retro-modernsetel kostüümidel, aga samavõrra võrratud on haldjalikult hõljuvad õhtukleidid. Mis eriti tore − meie õrnade sinisilmsete kaunitaride merest annab otsida naist, kelle ilu pastelne värvipalett eriliselt esile ei tooks.

Tuleviku aadel

Ajalooteemasid esitlesime juba sügisel, keda paelub aga kõrgem meistriklass, võiks ristata möödunud aegade mõjud nüüdisaegsete kõrgtehnoloogiliste võimalustega. Viktoriaanlikud kohevused ja varrukakrooked koos tänapäevase stilisatsiooni, metallihelgi, 3D-efektide ja tehnitsistlike ehetega. Küütlevad kangad ja ootamatud materjalikooslused. Kuninglikkusele viitavad staatusesümbolid: lindid, diadeemid ja kroonid. Loomingulist värskust on nii palju, et värvidega polegi tarvis liialdada: must-valge, nahatoon ja veidi hõbedast halli ongi juba piisavalt põnev.

Sinilinnud

Sügavsinistes toonides on maagiat ja muinasjutulist rahu. Sametkleidid, tõeliste daamide kostüümid, peened villad, vaoshoitud läikeid. Tervik saab eriliselt lummav, kui valid nii rõivad, jalatsid kui ka aksessuaarid kõik sinistes toonides.

Glamuuripäkapikud

Punane ei mõju praegu dramaatiliselt, pigem kuninglikult ja rahulikult. Ka aastavahetuse kandis iseäranis populaarset punast mantlit täiendavad valged karusnahad on moerõivastel koha leidnud. Lõigetes on avarust ja vaba langevust, mis austavalt raamib kehakuju seda liigselt rõhutamata. Pigem pikk, kattev ja kurguni kinni kui provokatiivselt paljastav. Märkamatuks jääda pole punases rüüs daamil sellegipoolest võimalik.

Hallid kardinalid

Hall on kõige mõjuvõimsam minimalistlikus, veidi maskuliinses või militaarses stilistikas. Just lihtsas hallis kleidis kaunitarid valitsevad maailma, vajamata liigselt pilke. Halli muudavad huvitavaks mitme materjali kombinatsioonid, jõulised tumedad detailid või vastupidi – õrnad sädelevad elemendid. Ja mis sellest, et külm aastaaeg käes – käisteta kleitidel on praegu suurim sõnaõigus.

Portselanprintsessid

Selle talve lilled on eriti peened ja ornamendid filigraansed – inspiratsiooniks klassikalised portselanimaalingud. Sini-valgete mustritega nõudest on nüüdseks saanud kleidikangad ja tassikõrvakullatistest ornamendid. Luksuslik ja dekoratiivne, kuid ometi lihtne ja õhuline suund. Miks mitte peita oma teraskõva tahe portselanist nukukese kleiti?

Nostalgilised filmidiivad

Inspiratsiooni võib leida ka ajast, mil filmikunst oli veel mustvalge ja diivad dramaatilised. Pidu ei tunne argipäeva piiranguid! Just nüüd on aeg lasta käiku liikumise taktis kaasa tantsivad narmad, suled ja dekadentlikud boad. Riietuda siidi ja sametisse ning võrgutavatesse pitsidesse. Filmidiivade suurem-kui-elu-stiili täiendavad hästi häbitult ekstravagantsed ja massiivsed ehted ning ajastule omase joonega kingad-kotid.

Ehtimise aeg!

Aastalõpp on suurte ja silmatorkavate kaunistuste päralt: kui kaelakee, siis külluslik; kui kõrvarõngad, siis lopsakad nagu lühtrid. Sama tõde kehtib ka kõiges muus, prossidest sõrmusteni. Elementidest on soositud suured ketid, suled, kivid ja pitsid. Endiselt on armastatud ka pärlid. Jätkub juuste kaunistamise trend ning isegi need naised, kelle soontes grammigi sinist verd ei voola, võivad südamerahus krooni pähe panna. Kes targalt ja armulikult valitseb omaenda elu, ongi kuninganna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles