Kas süüa valget või pruuni riisi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui võrrelda pruuni ja valge riisi tervislikkust, siis pole kahtlustki, et pruuni riisi söömine mõjub tervisele paremini. Teadlased on pruuni ja valget riisi uurides välja selgitanud, et lisaks värvile erinevad need kaks riisitüüpi veel mitme asja poolest.

Enamik inimesi eelistab valget riisi selle hea maitse ja välimuse tõttu. Valge riis on toiduainena väga pikka aega kasutusel olnud ja seda on lihtsam valmistada kui pruuni riisi, kirjutab healthmeup.com.

Valget riisi on kerge seedida, selles on magneesiumi, kaaliumi, vitamiine B1, B2 ja B5, seleeni ja looduslikke õlisid. Ent valget riisi peetakse «halvaks süsivesikuks», sest see on töödeldud. Kuna valge riisi näol on tegu jahvatatud riisiga, siis eemaldatakse sellest kiudained, valgud ja vitamiinid.

Valge riisi glükeemiline indeks on suhteliselt kõrge, jäädes vahemikku 100-121. Glükeemiline indeks näitab seda, kui kiiresti jõuab glükoos verre pärast seda kui inimene on tarbinud süsivesikuid. Glükeemiline indeks on eriti tähtis inimestele, kes põevad diabeeti.

Mida rohkem on valget riisi töödeldud, seda vähem on see toitev. Kui tahad valget riisi süüa, siis kõige targem valik oleks eelistada pikateralisi valgeid riisisorte nagu basmati ja jasmiiniriis. Need pole nii palju töödeldud ja neis on säilinud enamik toitaineid.

Pruunilt riisilt eemaldatakse vaid kestad ja tera ise jääb terveks. Seetõttu on pruun riis tervislikum, sest selles on vajalikud kliid, mis on täis tervislikke kiude. Mida rohkem on tervislikke kiude, seda aeglasemalt toimub toiduaine seedimine ja seda madalam on glükeemiline indeks.

Aga ka pruuni riisiga tasuks olla ettevaatlik. Pruun riis sisaldab nimelt füthapet, mis kinnitub mineraalide külge ja imeb need kehast välja. See on pruuni riisi puhul oluliseks miinuseks. Pealegi võtab pruuni riisi valmistamine kauem aega ja selle maitse võib paljude jaoks võõras olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles