Kuidas toitub 114-aastane naine?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emma Morano.
Emma Morano. Foto: youtube.com

Euroopa vanim naine Emma Morano, kes sai just 114-aastaseks, peab oma pika ea saladuseks toitumisnõuandeid, mille ta oma tohtrilt 20-aastasena sai.

1899. aastal sündinud Morano elab Põhja-Itaalias Verbanias, on hea tervise juures ja veedab oma päevi kodutöid tehes ja küpsetades, vahendab news.com.au.

Morano sõnul on tema pika ea saladuseks toitumisharjumused, millest ta püüab iga päev kinni pidada. «Hommikusöögiks söön küpsiseid, kõrvale joon piima ja vett. Päeva jooksul söön kaks muna - ühe toorelt ja teise küpsetatult - just nagu arst mulle soovitas, kui ma 20-aastane olin. Lõunaks söön pastat ja hakkliha ning õhtul joon klaas piima,» kirjeldas Morano, kes sööb vahel harva ka magusat.

Teiseks peab ta väga oluliseks korralikku und. Ta läheb iga õhtu magama kell 19 ja ärkab üles enne kella 6 hommikul.

Morano sündis Vercellis paljulapselisse perre. Ta abiellus 1926. aastal ning tal oli üks laps, kes aga kuuekuuselt traagiliselt suri. Morano kolis oma abikaasast lahku 1938. aastal, kuid abielu ei lahutanud.

Morano on töötanud mitmetes vabrikutes ja internaatkoolis. Ta jäi pensionile 75-aastaselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles