Lugeja kirjutab: naised, austage oma suguõdesid! Kadedus teeb ainult inetuks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naine24.ee postkasti saabus kiri lugejalt, keda mõjutas Janika Sillamaa kommentaar naiseliku riietumise kohta. Naised on tema meelest üksteise suhtes liialt kriitilised ja peaksid rohkem kokku hoidma.

Olen vägagi nõus Jaanika Sillamaa väitega, et naised kipuvad teisi naisi halvustama ja kritiseerima. Võtame kas või sellesama riietumise teema. Kuidas peaks naine riietuma? Milline riietus on «liiga väljakutsuv»? Tõepoolest, miks on just naised need, kes teineteist välimuse põhjal sildistavad?

Kord pidin oma sõbrannadega sel teemal lausa tülli minema. Nende arvamus kaldus selleni, et kui naine liiga väljakutsuvalt riietub, on ta ise süüdi, kui mehed teda ahistavad.

Kuidas siis nii? Meid ümbritsev ühiskond just seda väljakutsuvust toodab, reklaamib, õhutab. Poolpaljad naised ükskõik millises meediakanalis on igapäevane asi. Miks siis tegelikus elus valitseb topeltstandard?

Mis on tegelikult halba selles, kui naine tahab välimusega tähelepanu tõmmata? Kas teised naised on kadedad? Ilmselt küll. Miks? Et ise ei julge niimoodi riietuda, kuigi tahaks ka tähelepanu?

Võib öelda, et see on odav tähelepanu, aga eks see ole maitse asi. Milleks kritiseerida?

Kuidas saab minna nii kaugele, et öelda, et kui naine oma välimusega «provotseerib», võib iga mees talle ligi tikkuda, kas või vägivaldselt? Millega ometi saab vägivalda õigustada?

Nii et me räägime üht ja teeme teist. Kuidas muidu saan ma meediast lugeda, et naised, kelle mees on vägivaldne, on ise süüdi, sest nad on sellise mehe valinud. Jah, ma olin kunagi ka ise väga noor ja ülbe ning mõtlesin, et inimesed valivad oma kaaslase ise ja on seega ka tagajärgedes süüdi.... Mingis eas peaks vaateväli laienema ja inimene võiks mõista, et elu pole nii ühekülgne. 

Elukaaslane ei ole nagu garantiiajaga kaup. Me ei tunne iseennastki täiesti, ammugi ei saa me teist inimest täielikult tunda. Mitte kunagi.

Ning taas - kuidas saab asetada rõhu väitele, et naine on ise süüdi? Mis õigustab vägivalda?

Jätame seekord lahkamata, miks üks või teine mees on nii- või naasugune. Miks naised ise üksteise peale vimma kannavad? 

Kui mees leiab armukese, siis hakkavad naised tavaliselt süüdistama naist. Kas siis armukest või n-ö vana naist. Olen kuulnud selliseid arutelusid ja mehest ei ole seal sõnagi. Justkui ei teeks mees mingeid tegusid, mingeid valikuid. Nagu võistleksid need kaks naist omavahel ja mees vaatab pealt. Või ongi see nii? Miks üldse naised tahavad mehi, kes ikka ja jälle naistele haiget teevad? Kas meil ei võiks olla veidi solidaarsust? Kas konkurents on nii karm, et inimlikkus ei loe?

Kallid naised, hoidkem rohkem ühte. Ei, mitte meeste vastu, vaid olgem ausad ja siirad enda ja teiste naiste vastu. Kadedus ja õelus ei kaunista mitte kedagi. Pealegi ei tea keegi iial, mil ta ise tuge ja mõistmist vajaks. Meie suhtumisest sõltub ka see, kui paljud naised julgevad enda eest seista. 

Sõprus ja ühtehoidmine on midagi ilusat ja siirast. Naised, naeratage teineteisele, tehke komplimente. Elu ei ole võistlus. Vähemalt ei peaks olema.

Selle kirja autor valis endale auhinnaks Avonilt E-defence Multi-Shield SPF30 emulsiooni. Kirjuta Sinagi! Vaata lähemalt SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles