Lugeja küsib: miks krigistab laps hambaid?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Minu kolmeaastane tütar krigistab magades hambaid. See algas natuke üle poole aasta tagasi ja siis lõppes. Mõni kuu hiljem kuulsin taas õudset kriginat, mille tagajärjel on ka kaks hammast katki (pealt sakilised). Kuhu peaks pöörduma ja mis selle põhjuseks võiks olla?» küsib lugeja ajakirjas Pere ja Kodu.

Lastearst Reet Raukase selgitusel pole hammaste krigistamise põhjused päris selged. Selle võivad tingida hambumushäired, kuid ka ärevus, pinge ja unehäired või see võib olla ka reaktsioon kõrva- või hambavalule. «Kuna kolmeaastasel ei ole uute hammaste lõikume tõenäoline, tasuks mõelda stressi tekitavatele teguritele nagu näiteks lasteaeda minek,» märgib Raukas. «Hammaste krigistamine väheneb vanuse kasvades.»

Arsti selgitusel võib hammaste krigistamise tüsistusena tekkida hambaemaili kahjustus, mistõttu tuleb pöörduda hambaarsti poole, kes saab aidata emaili parandamisel ja hinnata lapse hambumust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles