Galerii: Eesti meeskond, kes pürib kokkade olümpiale

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Restoranis Cru tutvustati Eesti järgmist meeskonda, kes pürib gastronoomiamaailma tippvõistlusele Bocuse d'Or, mida tituleeritakse ka kokkade olümpiaks. Eesti eelvooru võitja Dmitri Haljukov restoranist Cru peab selleks, et jõuda 2015. aasta jaanuaris Lyonis toimuvale lõppvõistlusele,  pääsema 7.-8. mail 2014 Euroopa voorus kahekümne riigi seast kahteistkümne parema hulka.

 

Eesti võistlejat asub treenima Rootsi tippkokk Jonas Lundgren, kes ise tõi 2009. aasta võistluselt koju hõbemedali. Norralase Geir Skeie järel teisele kohale jõudnud Jonas Lundgreni treeneriteks olid Rootsit esimesed võitjad ja uue Põhjala köögi teerajajad Mathias Dahlgren ja Henrik Norström, kes on ka 2014. maikuus Stockholmis toimuva Euroopa eelvooru tulihingelised eestvedajad. Lundgren on kinnitanud, et Bocuse d’Or võit on suurim tunnustus, mis tippkokale võib osaks saada.

2011. aastal avas Jonas Stockholmis Kungsholmenil omanimelise restorani Restaurang Jonas, mis tähistas 15. novembril oma teist sünnipäeva. Kahe aasta jooksul on restorani roogi ja külalislahkust saanud nautida ligi 40 000 klienti. Kõrvuti Restaurang Jonasega töötab ka vabama õhustikuga Food & Wine bar. 2012. aastal valis Rootsi parimaid söögikohti reastav White Guide Restaurang Jonase parimaks uueks tulijaks.

Lundgren järgib uue Põhjala köögi (New Nordic Cuisine) põhimõtteid - tema kodurestoranis vahetub menüü iga päev ja toorainet hangib ta muuhulgas ka näiteks oma õe aiast, mis asub söögikohas paarikümne minuti kaugusel.Lisaks kokakunstile armastab mees sportimist ja naudib reisimist - seda peamiselt Aasias, kus ta teeb konsultandina koostööd ka suurte hotellikettidega.

Eesti esindaja, kes sedapuhku kokkade olümpiale pürgib, on Dmitri Haljukov restoranist Cru. Pärast õpinguid kokakoolis naases ta Pärnusse, kus tema esimeseks ja ühtekokku seitse aastat väldanud tööks sai kokaamet  Ammende Villas. 2010 suundus Dmitri tööle Tallinnasse Carmen Cateringi peakokaks ja sealt edasi juba vastavatud restorani Cru. Haljukovi kokanduslik stiil ühendab endas klassikalist ja modernset kööki, samuti on talle südamelähedased uue Põhjala köögi põhimõtted.Ta eristub käekirjaga, mis mängeldes kombineerib nii erinevaid maitseid, toorained kui ka tekstuure.

Toorainest sümpatiseerib Haljukovile pigem põrsaliha ja seakoot, saida valmistamist hindab ta keerulisemaks. Chef Jonas Lungdgreniga puutus Haljukov esmakordselt isiklikult kokku alles tänavu septembris, kuigi oli Lundgreni loominguga juba varemgi tuttav. Lisaks oktoobri hakul Restaurang Jonases veedetud treeningnädalale, on Haljukov Bocuse d’Or eel käinud harjutamas ka Soome parimaks restoraniks valitud OLO-s (*). 

Pooleaastast treeningperioodi Rootsi kokaga peab  Haljukov põnevaks ja arendavaks. «Võistlustooraine on sel aastal üsna intrigeeriv ning kogenud treeneriga koostöö aitab mul erinevaid ideid vormistada üllatusi ja maitseelamusi pakkuvaks lõpptulemuseks,» usub ta. Meeskonda kuulub ka Emmanuel Wille, kes on seekord Stockholmis võistlustreener ning abikokk Dmitri Fjodorov.

Maikuus toimuva Euroopa eelvooru kalaroa kohustuslikuks põhitooraineks on tursaliste perekonda kuuluv saida (coal fish e. pollachius virens), lisaks Beloni austrid ja sinimerikarbid. Ülejäänud lisandid saab valida võistleja ise; samuti tuleb võistlustiimil langetada otsus, kas kalaroog on külm või kuum. Etteantud liharoog tuleb Stockholmis valmistada Rootsi põrsalihast ning see kantakse ette spetsiaalsel Eesti metallikunstnike poolt valmistatud võistluskandikul.

Juhul, kui Eesti kandidaat pääseb edasi finaali, algab uus võistlusring uute etteantud toorainetega. Iga kahe aasta tagant Lyonis toimuval lõppvõistlusel selgitatakse välja maailma parim kokk mitmekümne riigi võistleja seast.

Eesti osaleb Bocuse d’Or võistlustel neljandat korda. Kahel korral on Eesti jõudnud finaali - 2009. aastal saavutas Vladislav Djatšuk 15. koha, 2013. aastal jõudis Heidi Pinnak 14. kohale 64-st osalejamaast. Eesti osalemist Bocuse d’Oril toetavad EAS Euroopa Sotsiaalfondi ja Regionaalarengu Fondi vahenditest, Põllumajandusministeerium, Eesti Kulinaaria Instituut, Carmen Group, Electrolux Eesti AS.

1987. aastast toimunud Bocuse d’Or on range reglemendiga rahvusvaheline võistlus, kus võistleja peab täpselt etteantud aja ja toorainete raames oma loomingut esitlema maailma tunnustatumatest kokkadest koosnevale žüriile ning arvukale publikule. Žürii auliige on võistlusele nime andnud legendaarne Prantsuse tippkokk, 1926. aastal sündinud Paul Bocuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles