Leiburi koduleivavõistluse võitis «Hommikusöögileib»

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiburi korraldatud konkursi «Leiburi Leivategu 2013» võitis haridustöötaja Eha Karus Jõhvist leivaga «Hommikusöögileib».
Leiburi korraldatud konkursi «Leiburi Leivategu 2013» võitis haridustöötaja Eha Karus Jõhvist leivaga «Hommikusöögileib». Foto: Leibur

Leiburi korraldatud konkursi «Leiburi Leivategu 2013» võitis haridustöötaja Eha Karus Jõhvist leivaga «Hommikusöögileib». Võiduleiva võtab Leibur 2014. aasta alguses tootmisesse ning seda saab maitsta kogu Eesti.

Septembris välja kuulutatud konkursile laekus üle kogu Eesti enam kui 60 rukkileiva retsepti, millest professionaalne žürii valis välja kaheksa parimat. Lõppvõistlusel kohtusid koduleivaküpsetajad Tallinnast, Tartust, Viljandimaalt, Jõhvist, Läänemaalt ja Harjumaalt.
 
«Leiburi Leivategu 2013» finaal toimus 20. novembril restoranis Leib Resto ja Aed, kuhu finalistid tõid kaks eelmisel päeval küpsetatud võistlusleiba, mis on valmistatud eelvooru esitatud retsepti järgi.
 
Pärast põhjalikku degusteerimist ja punktide kokku löömist selgus, et parimaks koduseks rukkileivaks osutus Eha Karuse «Hommikusöögileib». Eha Karus pääses «Leiburi Leivateo» konkursi finaali teist aastat järjest ja seda kahe leivaretseptiga – «Kadakamarjadega rukkileib» ja võiduleivaks osutunud «Hommikusöögileib». Ka eelmise aasta finaali pääses kaks Eha omaloomingulist retsepti, ehk tegemist on tõeliselt väljapaistva koduleivaküpsetajaga. 
 
Kuigi leivaküpsetamine on Eha Karuse jaoks pigem hobi, on ta loonud ja üles kirjutatud juba üle 30 koduse leiva retsepti ning veel jätkub ka neid, mis eksisteerivad alles koduleivaküpsetaja peas. «Tänavu konkursile esitatud leivad olid loodud spetsiaalselt konkursi jaoks ning tegin neid esimest korda alles septembris. Võiduleiva eripäraks on oliiviõliga pruunistatud kaerahelbed, mida panen kerkiva leiva peale ning vajutan kergelt sisse. Kui leib kerkib, imbub osa kaerahelveste ja oliiviõli maitsest leiva sisse, mis annabki leiva maitsele mõnusa hommikuse nüansi,» kirjeldas Eha Karus võiduleiba.
 
Lõppvõistluse žüriisse kuulusid Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka ja tootearendaja Heldi Käär, Oma Maitse peatoimetaja Monika Kelle, eelmise aasta võitja Triin Kuus ja kõik finalistid ise, kes üheskoos valisidki välja ühise lemmikleiva.
 
«Selle aasta maitsed olid ühtlasemad, ekstreemsusi ei olnud. Huvitava trendina võib esile tuua väiksema soola kasutamise ning selle tulemusel tekkiva veidi magusama maitse. Kuigi võistlus oli seekord väga tasavägine ning otsus keeruline, osutus võiduleiva trumbiks see, et retseptikomponendid, maitse ja kääritusprotsess olid tasakaalus,» ütles Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka. Eha Karuse «Hommikusöögileib» läheb Leiburi sortimenti 2014. aasta veebruaris ning autorit premeeritakse 1500 euroga.
 
«Eha Karusele tõi võidu kogu tervik - originaalne idee panna leiva sisse ja peale praetud kaerahelbed, perfektseks timmitud maitsete tasakaal – midagi polnud puudu ega üle, ning täiuslik teostus - leib oli meeldiva tekstuuri ja koorikuga. Nii hea leib saab tulla ainult pühendunud koduleivaküpsetaja käe alt,» lisas oma muljed Oma Maitse peatoimetaja Monika Kelle.
 
Tiina Rühka sõnul on Eha Karuse leib eelmisel aastal võitnud «Triinu Rukkileivast» maitse poolest suhteliselt erinev, seega täieneb Leiburi sortiment veel ühe vahva koduse maitsega.

Kuna eelmise aasta võiduleib «Triinu rukkileib» saavutas turul kindla positsiooni ning seda ostetakse päevas 2 kuni 2,5 tuhat, siis vaatamata uuele konkursi võitjale jätkub selle tootmine ka edaspidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles