Indias asendusema teenust kasutanud Eesti pere ei tea, kas peab oma lapse lapsendama

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õhtuleht kirjutab, et neile teadaolevalt kasutas üks Eesti pere Indias asendusema teenust ja on peagi sündiva lapse pärast mures, sest ei tea, kas kauaoodatud järglane on üldse kodumaal teretulnud.

Eestis on asendusemaduse üle väga palju vaieldud, kuid praegu on selle kasutamine järglase saamiseks keelatud. Kui suurem osa arste toetab asendusemaduse lubamist meditsiinilistel näidustustel, siis ei pooldata sellega äri tegemist.

Praegune asendusemaduse keeld rikub endiselt põhiseadust, kuid probleemi lahendamine venib. Ootamisest väsinud abivajajad pöörduvadki viimases hädas välisriikidesse, kus asendusemadus on seadusega lubatud.

Sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna peaspetsialisti Signe Riisalo selgitusel võib olla olukordi, et lapse registreerimine läheb suhteliselt libedalt, aga võib olla ka olukordi, kus see osutub võimatuks.

Nimetatud juhtumi näol on siseministeeriumi pressinõuniku Heidi Ojamaa sõnul tegu esmakordse juhtumiga ja praegu olevat vara öelda, mida Indias asendusema teenust kasutanud perekond lapse Eestisse toomiseks tegema peaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles