Meestepäeva puhul: eesti mees, hoolitse oma südame tervise eest!

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänasel rahvusvahelisel meestepäeval on paslik meelde tuletada, et südame-veresoonkonnahaigused on Eestis peamine surma põhjus (60 protsenti kõigist surmadest Eestis on põhjustatud südame-veresoonkonnahaigustest). Eriti peaksid oma südamele mõtlema 30-50-aastased mehed, kes teevad stressirohket tööd.

Südamehaigustel on kolm peamist riskitegurit: suitsetamine, rasvane toit ja sellest tingitud kõrge kolesteroolitase ning kõrgenenud vererõhk. Lisades sinna veel liikumisvaeguse, ülekaalu ja stressi, ongi umbes 80 protsenti haiguste põhjustest käes, kirjutab Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa ajakirjas Mees & Tervis.

Et südame tervisega kursis olla ja haigusi ennetada, tuleks esiteks teada kahte olulist näitajat – vererõhku ja kolesterooli. Viimast tuleks esimest korda mõõta 20-aastaselt ning kui terviseprobleeme ei esine, siis edaspidi tuleks seda teha iga viie aasta tagant. Nii vererõhku kui kolesterooli mõõdab perearst.

Kui enamasti peetakse stressi mõõdukaks riskiteguriks, siis Eestis on see tõsisem probleem. Südamehaigusi soodustavad krooniline stress, depressiivsus ja kõik negatiivsed emotsioonid – viha, kurvameelsus, kadedus.

Efektiivseimad vahendid südamehaiguste vastu on Sinu endi kätes. Tee regulaarselt sporti, jäta suitsetamine maha ja ära kuritarvita alkoholi. Toitu tervislikult, tarbides vähemalt 5 portsu puu- ja juurvilju päevas.

***

19. novembril on rahvusvaheline meestepäev. Meestepäeva põhieesmärgiks on tuua tähelepanu poiste ja meeste tervisele. Teised eesmärgid:

  • Tunnustada positiivseid meeseeskujusid; mitte ainult filmistaare ja sportlasi, vaid tavalisi mehi, kes elavad ausalt ja eeskujulikult.
  • Tunnustada meeste panust ühiskonda, abiellu, pereellu, laste kasvatamisesse ja keskkonda.
  • Keskenduda meeste sotsiaalse, emotsionaalse, füüsilise ja hinge tervisele ja heaolule.
  • Välja tuua meeste diskrimineerimist seadustes, sotsiaalkäitumises ja –ootustes.
  • Parandada sugudevahelisi suhteid ja edendada soolist võrdõiguslikkust.
  • Luua turvalisem, parem maailm, kus inimestel oleks hea üles kasvada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles