Poiste söömishäired on arvatust levinumad

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Ehkki vanemad ja arstid eeldavad, et söömishäireid esineb noormeestel harva, siis leidsid Bostoni lastehaigla teadlased, et 5527 noormehest väljendasid 17,9 protsenti äärmuslikku muret oma kehakaalu pärast.

Teismelistel paluti ajavahemikus 1999-2010 vastata 12-36-kuiste intervallidega erinevatele küsimustele, kirjutab ERRi teadusportaal.

Poiste huvi keskendus tüdrukutele omase salenemissoovi asemel peamiselt lihaselisusele: 9,2 protsenti noormeestest raporteeris musklilisusega kaasnevat tõsist muret ning 2,5 protsendi huvi puudutas kõhnumist; mõlemad nimetatud küsimused tekitasid suurt muret 6,3 protsendile vastanutest.

Lihaselisuse pärast mures olnud mehed, kes oma kehaehituse mõjutamiseks kasutasid ebatervislikke lisandeid, kasvuhormoone ja steroide, alustasid kaks korda tõenäolisemalt ka riskikäitumisega ehk tarbisid liigselt alkoholi ja keelatud aineid. 

Kõigist uuritavatest andsid 2,9 protsenti vastuseid, mis vastasid söömishäirete kriteeriumidele; peaaegu üks kolmandik uuringus osalenutest raporteeris aga harvaesinevate söömasööstude esinemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles