Miks on meestel suurem nina kui naistel?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miks on meestel suurem nina kui naistel?
Miks on meestel suurem nina kui naistel? Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuring näitas, et meestel on suurem nina kui naistel, kuna nende keha on suurem ning nad vajavad selle tõttu rohkem hapnikku.

Teadlaste sõnul aitab see selgitada ka seda, miks neandertallastel kõigil olid suured ninad, kirjutab Live Science.

Nüüdisinimeste ninad on üldjoontes väiksemad kui varajastel inimestel, kaasa arvatud neandertallastel.

Uurijate sõnul sõltub nina suurus sellest, kui palju hapnikku iga inimese keha vajab.

Iidsete inimjäänuste uurimine on näidanud, et need on suuremad kui nüüdisinimeste omad ning selle tõttu olid neil ka suuremad ninad, et suuri kehasid korralikult hapnikuga varustada.

Kuna iidsed luustikud on sageli vaid osaliselt säilinud ja ebatäiuslikud, siis ei saa kindlalt öelda, kas ninas suurusel ja kehamassil on nende puhul seos.

Maailma erinevates paikades tehtud uuringud on aga näidanud, et nüüdisaja meestel on suurem nina kui naistel. Meestel on ka ninasõõrmed ja hingamisteed suuremad.

Mehed tarbivad hingamisel rohkem hapnikku kui naised. Samas ei kinnita see lõpuni ninade suuruse ja hapniku tarbimise erinevusi.

Võimalik, et nina suurusel on rohkem seos keha mõne teise funktsiooniga või siis ei ole ta üldse seotud, vaid omaette üksus.

Teadlased esitasid küsimuse nina suuruse ning selle, miks need sugudel erinevad on. Nad tegid katse 18 naissoost ja 20 meessoost vabatahtliku katsealusega, kes kõik olid europiidid. Nende keha suuruse kohta koguti andmed alates nende kolmandast eluaastast rohkem kui 20 aasta jooksul. See projekt kandis nime Iowa Facial Growth Study.

Uuring näitas, et meestel ja naistel oli lastena üsna ühesuurune nina.

Teismeliseeas aga kasvavad meeste ninad suuremaks, siis hakkavad meeste kehad tarbima ka rohkem hapnikku ja energiat kui naiste kehad.

Teadlaste sõnul olid meeste ninad naiste ninadest keskmiselt kümne protsendi võrra suuremad.

«Kui teismeeas hakkavad poiste ja tüdrukute kehad arenema, siis poiste nina areneb ebaproportsionaalselt. Samuti tarbivad poisid siis rohkem hapnikku ja energiat,» selgitas USA Iowa ülikooli antropoloog Nathan Holton.

Samuti hakkavad poistel teismeeas lihased suurenema. Nende kasvamine vajab rohkem hapnikku ja energiat.

Uurijate sõnul saab keha suurust seostada hapniku tarbimisega ja nina suurusega.

Teadlased rõhutasid, et nad tegid oma uuringu europiidsete inimestega. Samas huvitab neid, kas sama kehtib maailma kõikide meeste ja naiste kohta.

Oletatakse, et see on nii kogu maailmas, sest mitu varasemat uuringut maailma eri paikadest on seda tõendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles