Koduse leiva retsept: hommikusöögileib

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikusöögileib
Hommikusöögileib Foto: Eha Karus

20. novembril on «Leiburi Leivategu 2013» finaal, kus selgub tänavune Eesti parim kodune rukkileib ja selle küpsetaja.Finaali pääses üheksa leivaküpsetajat Eesti eri paikadest. Üks finalistidest on Eha, kes viib finaalüritusele hindamiseks kaks leiba. Tema hommikusöögileiba on võimalik selle retsepti järgi järele proovida.

Hommikusöögileib

Vaja läheb:

1 liiter vett

1,1 kg täistera-rukkijahu

peotäis nisujahu

200 g juuretist

120 g suhkrut

4 tl meresoola

1 tl jahvatatud koriandrit

6 spl kaerahelbeid

3 spl oliivõli

2 spl linnaseekstrakti

Valmistamine

1 liiter vett, 200 g juuretist ja 400 g rukkijahu segada ja panna sooja kohta 16-24 tunniks seisma.

Seejärel lisada ülejäänud ained ja tainas läbi sõtkuda. Tainas panna võiga määritud vormidesse, teha pealt märja käega siledaks.

Pruunista pannil õlis kaerahelbed samal ajal segades, et need pruunistuksid ühtlaselt.

Lase kaerahelvestel jahtuda, seejärel raputa leibadele. Lase kerkida 2,5-3 tundi.

Pane vormid eelsoojendatud ahju (240 kraadi). Küpseta 10 minutit 240 kraadi juures ja seejärel 50 minutit 220 kraadi juures.

Võta leivad välja ja pritsi peale veidi vett, kata rätikuga ja lase 7-10 minutit jahtuda, siis kalla leivad vormidest välja ja kata rätikuga ning lase leibadel lõplikult jahtuda.

Leivad näevad tänu pealepuistatud pruunistatud kaerahelvestele väga isuäratavad välja. Pruunistatud kaerahelbed on justkui pähklid ja seda «pähklileiba» saavad süüa ka need, kes pähkleid ei talu.

See leib sobib suurepäraselt hommikusöögiks, kui putru pole aega keeta, sest kaerahelbed, mis tavaliselt pudru sees, on siin juba leiva peal.

1 kg leiva omahind on 45 senti, antud kogusest saab 2,2 kg leiba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles