Vaata ja saa osa: Titanicu suurejooneline näitus avati glamuuripeoga

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avati Lennusadama angaarides suur rahvusvaheline näitus «Titanic: lugu, leiud, legendid». Näitusel saab näha enam kui 150 originaaleset ning elusuuruses laevaruumide rekonstruktsioone. Sellises mahus Titanicu näitus on kogu Põhja-Euroopa regiooni jaoks esmakordne.

Titanic on maailma tuntuim rahuajal hukkunud laev, mis 15. aprillil 1912. aastal pärast kokkupõrget jäämäega viis endaga kaasa enam kui 1500 inimelu. 101 aastat hiljem tõi Eesti Meremuuseum Titanicu loo kogu selle inimlikkuses ja traagikas Lennusadamasse, kus täna õhtul see suurejoonelise etenduse ja kontsertprogrammiga kutsutud külalistele avati.

Homme külastajatele kell 10 avatav näitus on esimesel päeval lahti suisa 33 tundi järjest. Seejärel puhkab muuseumirahvas ühe öö ja avab näituse taas. Titanicut saab Lennusadamas külastada kuni 2014. aasta märtsi lõpuni.

Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul on tegemist üsna erakordse väljapanekuga. «Nii suurt ekspositsiooni pole varem teadaolevalt Eestisse toodud,» sõnas ta.

«Veelgi suurem kui Titanic ise, on olnud selle laevaga seotud lugu, mis tänaseni läheb korda väga paljudele inimestele.»

Näitusel on eksponeeritud enam kui 200 Titanicu vraki ümbert ligi 4 kilomeetri sügavusest ookeanipõhjast toodud originaaleset. Mitmete laevaruumide rekonstruktsioonid viivad meid tagasi aastasse 1912, mil usk tehnilisse progressi oli pea kõigutamatu ja Titanic, tol hetkel maailma suurim ja luksuslikem reisilaev, oli otsekui inimese kõikvõimsuse kehastus.

«Titanic: lugu, leiud, legendid» pakub igale külastajale võimaluse tunda end reisijana Titanicu pardal. Näituse külastajad saavad endale Titanicu pardakaardi koopia, kunagise tõelise piletiomaniku nimega. Seejärel algab teekond laeva ja tema reisijatega. Külastajad jalutavad läbi I klassi laevakoridori, saavad heita pilgu eri klassi kajutitesse, imetleda kuulsat peatreppi ja tunda tõelise jääseina jahedust.

Kokku kümnes näituseruumis kirjeldatakse laeva ehitusprotsessi ja tema erakordsust, reisijate elu pardal, nende mõtteid ja unistusi, traagilist kokkupõrget ja laeva hukkumise tagajärgi. Viimastes ruumides kirjeldatakse Titanicu loo arengut pärast hukku, vraki leidmist 1985. aastal ning ülikeerukaid ekspeditsioone ookeani põhja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles