Mida teha, kui imikul on valusad koolikud?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Millised toiduained võivad vastsündinul kõhugaase põhjustada? Milliseid toiduaineid imetades vältida võiks? Emmede Klubis annab nõu lastearst Gerda Lielause.

Lapse sünd on ilus ja väga oluline sündmus, kuid paratamatult kaasneb rõõmuga ka palju muresid. Üks esimesi nendest on beebi kõhugaasid. Need muudavad sinu imearmsa beebi pahatujuliseks ja ei saa tema ega sina öö otsa magada.

Loomulikult ei ole iga ema ja laps ühesugused. See nimekiri, mida keegi sööma peaks ja mida vältida tuleks, on kõigi puhul veidi erinev. Selleks, et täpselt aru saada, millised toiduained sinu lapse seedimisele muret valmistavad, tuleks toiduga katsetada ja toitumispäevikut pidada. Sinna tuleks üles märkida kõik, mis on päeva jooksul söödud. Kindlasti märgi üles ka söögi kellaaeg ja lapse reaktsioon sellele 5-6 tunni jooksul.

Kui sa paned tähele, et beebi on rahutu, viril, tõmbab jalgu kõhu peale ja nutab ilma põhjuseta, vaata oma toidupäevikusse ja märgi sel päeval mõne tunni eest enne lapse imetamist tarbitud toiduained punaseks.

Mõne päeva möödudes proovi neid toiduaineid uuesti enda menüüsse lisada. Loomulikult mitte kõiki korraga - vali nendest üks. Sel viisil saad sa mõne nädala jooksul enda jaoks nimekirja toiduainetest,  mis lapse seedimisele halvasti mõjuvad.

Siin on mõned üldised lastearsti soovitused, mida tasuks tähele panna.

Need toiduained võivad koolikuid põhjustada:

1) Leib ja sai. Nende valmistamise jooksul kasutatav kääritusprotsess võib lapse kõhtu ärritada..

2) Puu- ja köögiviljad, mis sisaldavad palju kiudaineid. Neid ei tohiks värskena süüa. Parem on neid ahjus või aurutis eelnevalt läbi küpsetada.

3) Herned ja oad. Neid tuleks eelistada pigem keedetuna.

4) Paljud vastsündinud ei talu piimatooteid. Ema võiks enda piima tarbimist veidi piirata. Hapendatud piimatooted - keefir, jogurt ja hapukoor endas ohtu ei peida.

Mis siis kui toiduaine vältimine ei anna tulemusi?

Koolikute vastu aitab hästi ka massaaž. Pane beebi tugevale alusele selili ja tee tema kõhu peal naba ümbruses pärisuunas käega ringe.  Hästi aitab ka kui sa asetad lapse kõhule midagi sooja (vaata, et see liiga kuum ei oleks!). Aseta näiteks soe rätik kümneks minutiks lapse kõhule. Aitab ka kui laps nahk-naha kontaktis enda kõhule panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles