Füsioterapeut: alla 2-aastased lapsed ei pruugi veel poti tähendust mõista

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida teha, kui 1a 4k laps veel potil käia ei taha? Kas potitreening tuleks edasi lükata? Emmede Klubis annab nõu füsioterapeut Kristine Stalidzane.

Selles vanuses ei pruugi laps veel mõista, miks ta peab üldse seal potil istuma. Talle tundub, et ema piirab tema vabadust. Ja seetõttu võib tekkida ka protest poti vastu. Last ei tohiks mitte mingil juhul sundida potil istuma. Oota õiget aega, mil laps ise selle vastu huvi tunneb.

Sellisel juhul on parem pausi pidada ja panna lapsele jalga potitreeningu püksid, et ta mõistaks vähemalt kuiva ja märja vahet. Kui sa ise vetsu lähed, jäta uks lahti, et ka laps saaks näha, mis seal toimub.

«Laps hakkab mingi hetk endale sobival ajal poti vastu huvi tundma,» lohutab füsioterapeut.

Laps ei pruugi selles vanuses veel potitreeninguks valmis olla. Esimene märk, et ta on valmis - ta kõnnib hästi ja ta mõistab, mis tema kehaga toimub. Tihti lapsed ei taha pissida või kakada vanemate silme all ja jooksevad peitu seda tegema. See tähendab vähemalt, et ta hakkab oma hädadest aru saama. Võib-olla ta lihtsalt veel ei mõista, mida sellel juhul tegema peab. Anna talle aega!

Edu potitreeningul!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles