Miks kasvavad rinnad tüdrukutele üha nooremas eas?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värskest uuringust selgus, et Ameerika Ühendriikides arenevad tüdrukutel rinnad välja üha nooremalt. Teadlased peavad selle põhjuseks rasvumist.

Cincinnati lastehaigla tervisekeskuse uurijad leidsid, et 2004. ja 2011. aasta vahelisel perioodil hakkasid tüdrukutel rinnad kasvama keskmiselt 9-aastaselt. Neil, kes olid ülekaalulised, toimus see juba varem, enamasti 8-aastaselt, vahendab iVillage.

Sarnane uuring tehti ka 1997. aastal ja andmeid võrreldes selgus, et tollal hakkasid tüdrukutel rinnad arenema märksa hiljem. Otsene põhjus ongi selles, et 90ndatel olid neiud saledamad kui tänapäeval.

Uuringu juhi doktor Frank Biro selgitusel on see järjekordne näide ameeriklaste liialt kõrgest kehamassiindeksist.

Laste rasvumist peetakse ka üldisemas plaanis üha varasema puberteedi peasüüdlaseks. Biro sõnul pole see aga ainus faktor - oma rolli mängivad ka toitumine ja teised keskkonnatingimused, mis mõjutavad inimese hormoone.

Teadlase selgitusel pole hea, kui laps näeb oma ea kohta liialt täiskasvanulik välja, sest sellisel juhul hakatakse teda ka tõenäoliselt vastavalt kohtlema. Uuringud on näidanud, et kui tüdruk näeb vanem välja, on vanematel sõpradel teda kergem mõjutada, ta alustab varem seksuaaleluga ning tal on rohkem probleeme madala enesehinnangu ja depressiooniga.

«Ega see, kui sa arened füüsiliselt kiiremini, ei tähenda, et sa oleksid emotsionaalselt või sotsiaalselt küps,» märkis Biro.

Lisaks on täheldatud, et varase puberteediga kaasneb teisigi terviseriske. Naiste puhul on leitud seos varase menstruatsiooni ja rinnavähiriski vahel. Pole kindel, miks see nii on, kuid osa teadlasi peab selle põhjuseks organismi pikemat kokkupuudet östrogeeniga.

Varast puberteeti on seostatud ka täiskasvanueas tekkiva kõrgvererõhutõve ja diabeediga. Ometi ei saa neid seoseid väga tugevaks pidada, sest need, kes on ülekaalulised teismeeas, on seda tavaliselt ka täiskasvanuna.

Uuringu tulemused avaldatakse detsembris täismahus ajakirjas Pediatrics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles