Seitse soovitust, kuidas rasedusaegset seljavalu vähendada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Raseduse ajal on seljavalu üsna levinud. Mida selle leevendamiseks teha annab, räägib Emmede Klubis füsioterapeut Kristine Stalidzane.

Rase peaks üle vaatama enda harjumused - kuidas ta voodist püsti tõuseb, istub ja püsti tõuseb. Tuleb meeles pidada seda, et seistes peab raskus olema mõlema jala vahel ühtlaselt jaotatud. 

Istumiseks tuleks valida võimalikult kõrge iste. Jalad peaks kindlasti maha toetuma ja seljatugi peaks olema üsna püsti. Kindlasti ära eelista madalaid istumisaluseid ja diivanit!

Seljavalu vastu aitab neljakäpukil olemine. Seetõttu soovitatakse rasedatel vahepeal selles asendis olla. 

Magada võiks külje peal ja parem oleks pikalt mitte ühte asendit hoida. Kui liiga kaua ühes asendis seista või istuda, on raskem olla ja selle vastu aitab ainult enda liigutamine. 

Hea on ka aeg-ajalt seljaga vastu seina seista. 

Seljavalu puhul peaksid naised enda rühti jälgima. Ei ole vaja kanda spetsiaalset bandaaži või korsetti, aga tuleks jälgida just seda loomulikku lihaskorsetti. Ka raseduse ajal saab lihaseid edukalt toonuses hoida, kui sa hoiad korralikku rühti. 

Erinevaid korsette ja tugesid ei soovita füsioterapeut kanda seetõttu, et see hoiab selga õiges asendis kunstlikult. Selleks, et selga tugevdada, tuleks hoida kõht sees ja selg sirge.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles