Toidud, mis on kahjulikumad kui sai

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna saias on palju süsivesikuid, siis ei peeta seda sugugi tervislikuks toiduaineks, pigem tasuks eelistada leiba või saiatooteid, mis pole ainult valgest jahust tehtud. Lisaks saiale on aga veel toiduaineid, mida peetakse isegi saiast kahjulikumaks.

Toitumisekspertide sõnul tuleks eelistada täisteratoiduaineid ja kindlasti jälgida ka seda, kui suured on portsjonid, kirjutab Kitchen Daily. Siin on aga mõned toidud, mis on kahjulikumad kui valge sai.

Jogurtid, kus on magustatud puuviljad. See on levinud trennijärgne/pärastlõunane/hilisõhtune snäkk ja jogurt on iseenesest hea valik. Probleem on aga selles, et taolises magustoidus olevad puuviljad on magustatud. Jogurt sisaldab laktoosi, mis on looduslik süsivesik ega tee liiga. Kui sellele süsivesikute kogusele lisada aga magustatud puuviljadest tulenevad süsivesikud, siis on süsivesikute kogus peaaegu poole suurem. Eelista pigem kreemiseid Kreeka jogurteid, millele võid ise värskeid puuvilju lisada.

Uhked kohvijoogid. Vahukoore ja teiste lisanditega kohvijoogid võivad anda rohkem kilokaloreid kui üks toidukord ja nende süsivesikute sisaldust võiks võrrelda maratonieelse pastasööminguga. Lisa veel juurde suhkrud, küllastunud rasvad vahukoores ja šokolaadist kaunistused ning saad kokku tõelise magusroa plastiktopsis.

Mahlajoogid ja smuutid. Smuutide ja mahlajookide müügikohad koguvad populaarsust ning süütu mahlajook võib tunduda tervisliku vahepalana. Aga ühes umbes 0,4-liitrises joogis võib olla kuni 75 grammi süsivesikuid ja 64 grammi suhkruid. Kui sa ei suuda oma päeva ilma mahlajoogita alustada, eelista kõige väiksemaid jooke.

Soolased küpsised juustuga. Kui tahad töödeldud süsivesikuid süüa, siis ära haara soolaste juustuküpsiste järgi. Neil pole absoluutselt toiteväärtust, neis on hoopis kemikaale ja toiduvärvid.

Küpsetised kohvikutes. Tänapäeval kipuvad kohvikutes müügil olevad muffinid olema rusika suurused. Kui su igahommikune muffin sisaldab töödeldud jahu, suhkrut ja võid, siis ei erine see oluliselt magusast koogilõigust. Ära muffinitega liiale mine ja eelista täisterajahust valmistatud muffineid.

Kinodes pakutav popkorn. Paljude jaoks on kinos käies väga tähtis ka popkorni osta, kui halb see siis ikka olla saab? Kuid tuleb välja, et see on väga kahjulik. Suures popkorni karbis on umbes 1200 kilokalorit, peaaegu kõik neist tulevad süsivesikutest. Ja seda veel enne, kui popkornile lisatakse või.

Jogurtiga kaetud rosinad. Terviseteadlikule inimesele on need heaks maiuseks, aga kes suudaks vaid ühe rosinaga piirduda? Aga vaid veerand tassitäit neid mõnusaid snäkke sisaldab 20 grammi süsivesikuid ja 19 grammi suhkrut. Ürita seda maiust vältida ja võta parem väike tahvel tumedat šokolaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles