Lugeja küsib: kuidas alandada lapse palavikku ilma ravimiteta?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Minu kuueaastase poja omapäraks on, et kui ta jääb palavikuga haigeks, tõuseb kõrge palavik, mis ravimitega, näiteks paratsetamooliga alla ei lähe. Milliseid võimalusi veel on lapse palaviku alandamiseks? Kas ja kuidas teha lapsele viinasokke?» küsib lugeja Naine24.ee «Küsi nõu» rubriigis.

Vastab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Siret Läänelaid

Laste palaviku alandamiseks on mitu võimalust: farmakoloogiline, ehk ravimitega palaviku alandamine ja füüsikaline meetod, ehk füüsikaliste võtetega palaviku alandamine, näiteks last jahutades.
Kõige levinum palavikualandamise meetod lastel on ravimitega palaviku alandamine - eelkooliealise lapse palaviku alandamiseks sobivad paratsetamool ja ibuprofeen. Kui lapse palavik ühe ravimiga ei alane, võib kasutada teist ravimit. Ravimitega sobib lapse palavikku alandada juhul, kui see on kõrge (kaenla alt mõõdetult üle 38 kraadi ja rektaalselt mõõdetult üle 38,5 kraadi). Kui laps kurdab lisaks palavikule valu või kui paratsetamool ei toimi, soovitatakse kasutada ibuprofeeni.

Füüsikalistest meetoditest on palaviku alandamiseks kasutusel mitmeid erinevaid viise: lapse lahti riietamine, ruumi jahutamine, jaheda veega hõõrumine, viinaga või äädikaga hõõrumine, viinasokid, jahedad mähised jne.

Füüsikaliste meetoditega lapse palaviku alandamist on vähe uuritud, kuid jaheda veega ja viinaga lapse nahka hõõrudes suureneb vere juurdevool naha pindmistesse veresoontesse ja niiskuse aurudes nahalt tõuseb soojakaotus organismist ehk alaneb kehatemperatuur.

Kui kasutada naha hõõrumiseks või viinasokkide tegemiseks alkoholi, tuleb tavaline viin veega pooleks lahjendada (pool klaasi viina ja pool klaasi vett), rätik või sokid lahusega niiskeks teha ja ülehõõrumise korral niiske rätikuga lapse keha üle hõõruda.

Viinasokkide tegemisel pannakse niisked sokid lapsele jalga ja neid hoitakse seni, kuni sokid soojaks muutuvad. Samas on uuritud ja leitud, et jaheda (toatemperatuuril) veega lapse naha hõõrumisega saavutatakse palaviku alandamisel samasugune toime kui alkoholiga. Ülehõõrumisi ja viinasokke ei soovitata teha palavikus lapsele, kelle käed ja jalad on külmad, sest nende tegevustega külmatunne suureneb ning jäsemete verevarustus halveneb. Oluline on teada, et füüsikaliste meetoditega on võimalik lapse palaviku alandada keskmiselt kuni 0,5 kraadi.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles