Kui tõhusad on rasestumisvastased meetodid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

On suhteliselt hirmutav, mida me seksist teame ja mida ei tea. Muidugi on tore arvata, et oleme kõigest teadlikud, kuid värske statistika näitab, et inimesed pole sugugi nii hästi informeeritud, kui nad arvavad.

On välja selgitatud ka see, et vaid üks naine viiest teab, milline rasestumisvastane meetod on kõige tõhusam. Kuna rasestumisvastaseid vahendeid ja meetodeid on mitu, siis võib olla keeruline valida, milline variant sinu jaoks kõige parem on. YourTango toob välja kõige enam levinud meetodid ja vaatab, kui tõhusad need on.

Vahekorra vältimine ovulatsiooni ajal

Seda peetakse looduslikuks rasestumisvastaseks vahendiks. See meetod põhineb kalendril - naine peab teadma, millistel päevadel on ta kõige viljakam ning sel perioodil välditakse seksuaalvahekorda. Ent ovulatsiooni võib mõjutada mitu faktorit, näiteks haigused ja stress. Lisaks tekitab probleeme see, kui naise menstruaaltsükkel pole regulaarne. See meetod ei kaitse haiguste eest, aga samas puuduvad sel kõrvalmõjud. Kui tõhus see on? 24 protsenti ebaõnnestumise võimalus.

Vahekorra katkestamine

Seda on raske rasestumisvastaseks vahendiks nimetada, kuid paljud naised kasutavad seda just sel eesmärgil. Kuigi vahekorra katkestamine enne mehe seemnepurset on riskantne - kas meest saab ikka usaldada? - on see 20ndates eluaastates naiste seas üks populaarsemaid meetodeid. Vahekorra katkestamine on kindlasti odav rasestumisvastane vahend, kuid mõttekas vaid siis, kui usaldad täielikult partnerit, sest suguhaiguste risk on siiski olemas. Kui tõhus see on? 22 protsenti ebaõnnestumise võimalus.

Naiste kondoom

Naistele mõeldud kondoom toimib sarnaselt meestele mõeldud kondoomiga, ent seda on võimalik sisestada kuni kaheksa tundi enne vahekorda, see annab naisele kontrolli ning aitab vältida suguhaigustesse nakatumist. Kui tõhus see on? 21 protsenti ebaõnnestumise võimalus.

Meeste kondoom

Kui seda kasutatakse õigesti, võib kondoom kaitsta nii raseduse kui ka suguhaiguste eest. Kui kondoom on peenisele korrektselt peale pandud, ei pääse sperma emakasse. Kui sa oled aga allergiline lateksi või polüuretaani vastu, võid proovida lambasoolest tehtud kondoome, kuid need ei kaitse suguhaiguste eest. Kui tõhus see on? 18 protsenti ebaõnnestumise võimalus.

Emakakaela pessaar

Pessaar, nagu kondoomgi, ei lase spermat emakasse. Pessaar tuleks sisestada koos spermitsiididega enne seksi. Pärast seksi tuleb oodata 6-8 tundi enne selle eemaldamist (kindlasti mitte üle 24 tunni). Kui sa otsid hormoonivaba ja lühiajalist lahendust, siis see võib just sulle sobilik olla. Lisaks on pessaari puhul positiivne see, et seda on võimalik puhastada ja taaskasutada, aga kuna pessaare on erinevas suuruses, peaksid eelnevalt oma arstiga konsulteerima. Kui tõhus see on? 12 protsenti ebaõnnestumise võimalus.

Antibeebipillid

Kui beebipille korrektselt võtta, siis on nende tõhusus väga kõrge ning sa ei pea vahekorras olles muretsema rasestumise pärast. Beebipillid ei kaitse sind suguhaiguste eest, aga neil on omad positiivsed omadused. Näiteks võib menstruaaltsükkel regulaarsemaks muutuda ning verevoolus väheneda, lisaks leevendavad beebipillid nahaprobleeme ja vähendavad munasarja- ja emakavähi teket. Kuid beebipillides olev östrogeen võib tekitada ohtlikke trombe. Kui tõhus see on? 9 protsenti ebaõnnestumise võimalus.

Minipillid

Minipillid sisaldavad progestiini, kuid mitte östrogeeni. Need on ohutum alternatiiv naistele, kes suitsetavad ja kes on vanemad kui 35. Lisaks sobivad need neile, kel võivad östrogeeni sisaldavate beebipillide tõttu tekkida trombid. Kui sul võib aga esineda probleeme sellega, et sul püsiks meeles regulaarselt beebipille võtta, siis pole minipillid sinu jaoks, sest nende võtmisega tohib maksimaalselt hilineda vaid kolm tundi. Kui tõhus see on? 9 protsenti ebaõnnestumise võimalus.

Rõngas

Vagiina sisse paigaldatav rõngas on valmistatud painduvast plastikust ja see eritab organismi östrogeeni ja progestiini (nagu beebipillid). Rõngas pannakse vagiinasse kolmeks nädalaks ning seejärel eemaldatakse üheks nädalaks, mil peaks olema menstruatsioon. Rõngal on samad negatiivsed küljed nagu beebipillidel ning selle tõhusus on ka samasugune. Oraalselt manustatavate rasestumisvahendite mõju võivad mõjutada antibiootikumid ja ravimid, täpselt samuti mõjuvad need ka rõngale. Kui tõhus see on? 9 protsenti ebaõnnestumise võimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles